Polska drobiową potęgą. Nasz eksport bije kolejne rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
11-10-2016,10:30 Aktualizacja: 11-10-2016,16:04
A A A

Nasz kraj jest największym producentem i eksporterem drobiu w Unii Europejskiej. Sprzedaż z roku na rok rośnie, a polskie kurczaki i indyki z powodzeniem zdobywają uznanie Niemców, Francuzów i Brytyjczyków.

Polska jest prawdziwą potęgą na europejskim rynku drobiu. Według danych ARR w I połowie 2016 roku eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 664 tys. ton - o 14 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2015 r.

Szczególnie w siłę rosną producenci mięsa indyczego. Mięso z indyka stało się w ostatnich latach trzecim - po kurczaku i wieprzowinie - najpopularniejszym mięsem w Polsce.

drób, eksport drobiu, branża drobiarska, Krajowa Rada Drobiarstwa

Branża drobiarska chce podbić chiński rynek. Pierwszy krok zrobiony

W Szanghaju otwarto przedstawicielstwo branży drobiarskiej, co ma pomóc w zwiększeniu eksportu na ten wielki rynek nawet do 2 mld zł rocznie. Projekt koordynuje Krajowa Rada Drobiarstwa, która prowadzi działania promocyjne w Azji....
Branża drobiarska nie spoczywa jednak na laurach. Polscy producenci stawiają na jakość oraz bezpieczeństwo mięsa i jego przetworów.

Rynek wymaga coraz nowszych certyfikatów jakościowych. Dziś hodowcy muszą posiadać certyfikat IKB - na potrzeby kupców holenderskich, GMP oraz GMP+ to na potrzeby rynku brytyjskiego i niemieckiego, a także certyfikat QS - niezbędny na rynku niemieckim. Ten ostatni gwarantuje jakość produktu od tzw. pola do lady sklepowej. Produkcję pasz w zgodzie z tym systemem prowadzi firma De Heus. Już dwie wytwórnie De Heus - w Buku i Mieścisku - posiadają certyfikat QS z najwyższą notą.

Choć perspektywy rozwoju rynku indyczego są bardzo korzystne i obiecujące, to jednak pojawiają się także pewne ograniczenia. Jednym z ważnych wyzwań są infekcje indyków i profilaktyka stad rodzicielskich.

To właśnie bezpieczeństwo polskiego mięsa decyduje o jego konkurencyjności na międzynarodowym rynku. Polska jest jednym z nielicznych państw wolnych od ptasiej grypy, a pisklęta rodzicielskie mogą być wywożone poza granice kraju. Flagowym projektem, który zajmuje się m.in. tym zagadnieniem jest Akademia Indyka.

drób, eksport drobiu, podroby drobiowe, kurczęta

Eksport drobiu coraz wyższy. Polska wśród liderów sprzedaży

W pierwszej połowie bieżącego roku UE wyeksportowała do krajów trzecich 674,5 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu. To o ok. 9 proc. więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. W strukturze towarowej wywozu...
Misją Akademii jest wspieranie polskich hodowców w poprawie wskaźników ekonomicznych oraz dobrostanu ptaków.

- Indyki to ptaki trudne w hodowli, bardzo delikatne, dlatego wymagają szczególnej opieki zootechnicznej. Zapewnienie odpowiedniej przestrzeni oraz właściwa kontrola jakości ściółki mają ogromny wpływ na zdrowotność ptaków i właściwe przyrosty masy ciała - wyjaśnia Michał Szafryna, kierownik produktu ds. drobiu w firmie De Heus, inicjatora Akademii Indyka.

4 i 6 października odbyły się dwa kolejne spotkania z cyklu Akademia Indyka. Hodowcy, przedstawiciele środowisk akademickich oraz lekarze weterynarii zgromadzili się w Iławie i Opalenicy, aby omówić najważniejsze problemy branży, a także wymienić się doświadczeniem i wiedzą.

Ważnym tematem poruszanym podczas konferencji była profilaktyka stad rodzicielskich.

antybiotyki, drób, produkcja drobiu, stosowanie antybiotyków, mięso, SGGW

Ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu to priorytet

17 czerwca w Jachrance koło Warszawy odbyła się II Międzynarodowa Konferencja Techniczna PROHEALTH "Teoria i praktyka koncepcji jedno zdrowie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej", której organizatorem była Katedra...
- Doświadczenia ostatnich lat pokazują, że wciąż pojawiają się nieznane dotychczas jednostki chorobowe drobiu. Dlatego hodowcy muszą przykładać wyjątkowo dużo uwagi profilaktyce i trosce o stada rodzicielskie - od tego zależy potencjał jednodniowych piskląt - wyjaśnia Michał Szafryna. - Bioasekuracja, szczepienia i monitoring drobiu są absolutną podstawą.  Wpływają na opłacalność produkcji oraz jej efektywność - podsumowuje.

***

Akademia Indyka to pierwszy i jedyny w Polsce cykl bezpłatnych szkoleń, wspierających hodowców indyka w poprawie wyników ekonomicznych i dobrostanu ptaków. Powstała z inicjatywy firmy De Heus przy współpracy z autorytetami w zakresie chowu i hodowli indyka z firm Aviagen, Grelavi, Evonik, Huvepharma oraz Biomin.

Akademia wspiera hodowców - dostarcza wartościowych materiałów, pogłębiających zagadnienia poruszane podczas konferencji. Specjalnie w tym celu powstała platforma, dotycząca hodowli indyków - www.akademiaindyka.deheus.pl. Wszystko po to, by wspólnie dbać o rozwój rynku indyka w Polsce, by dzięki przedsiębiorczym i innowacyjnym działaniom usprawniać fermy oraz aby wraz z niezależnymi partnerami - organizatorami Akademii - poprawiać dobrostan ptaków i wynik ekonomiczny.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu