Ostrzeżenie przed groźnymi bakteriami w jajach spożywczych

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Karolina Kropiwiec PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
13-07-2018,15:55 Aktualizacja: 13-07-2018,18:06
A A A

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami salmonella enteritidis, które wykryto w jajach spożywczych o kodzie identyfikacyjnym: 3PL26111314. GIS informuje, że spożycie jajek z tej partii może być groźne dla zdrowia.

Ostrzeżenie dotyczy produktu "Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M".

Zostały one wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas z Tychowa Nowego. Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj to: 3PL26111314.

salmonella, drób, jajka, mięso, walka z salmonellą, salmonelloza

Producenci drobiu walczą z salmonellą

Zachorowania na salmonellozę stanowią coraz poważniejszy problem - ich liczba od dwóch lat systematycznie rośnie, przekraczając 10 tys. przypadków rocznie. Jednym z głównych źródeł zakażeń są jaja i drób, w...
Jajka te mają termin przydatności do spożycia do 23 lipca 2018 i 24 lipca 2018. Kwestionowana partia jaj (nr 23.07.2018) została wyprodukowana 25 czerwca (data zniesienia jaj). Producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26 czerwca (nr partii 24.07.2018).

Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Ponadto producent zapowiedział także działania zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego dla zdrowia zagrożenia.

Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

GIS ostrzega, że nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu