Mięso drobiowe źródłem bakterii wywołującej kampylobakteriozę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-08-2017,17:40 Aktualizacja: 22-08-2017,17:36
A A A
Kampylobakterioza to choroba wywoływana przez bakterie z rodzaju Campylobacter, które powodują zakażenie żołądka i jelit. U zainfekowanego człowieka jest ona najczęstszą przyczyną ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. 
 
Bakterie wywołujące kampylobakteriozę są najczęściej spotykane na tuszkach drobiowych. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego w 2015 r. w Polsce wywołały 650 zakażeń.
 
- Choroba ta jest bardzo rozpowszechniona, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Europie. Eurostat informuje o 229 tysiącach przypadkach kampylobakterioz w 2015 r. - dla Polskiego Radia komentował prof. Romuald Zabielski z wydziału medycyny weterynaryjnej SGGW.
 
Fipronil, drób, mięso drobiowe, jaja

Fipronil w jajach i mięsie drobiowym. GLW wydał komunikat

Główny lekarz weterynarii wydał komunikat w sprawie obecności niedozwolonej substancji jaką jest fipronil w jajach i mięsie drobiowym pochodzącym z państw członkowskich Unii Europejskiej. "W dniu 21/07/2017 r., do Podpunktu Krajowego...
Zakażenia najczęściej są powodowane przez spożycie mięsa drobiowego. Przed bakterią chroni pasteryzacja mięsa w temperaturze około 70 stopni Celsjusza, a także jego grillowanie, czy smażenie.
 
- Wysoka temperatura niszczy co prawda te bakterie, ale trzeba bardzo dbać o dokładną obróbkę termiczną mięsa, bo wszelkie drogi na skróty czyli niedosmażenie tuszki, może spowodować, że bakteria przetrwa i wywoła skutki chorobowe - tłumaczył prof. Zabielski.
 
Choroba objawia się po kilku dniach ogólnym osłabieniem, ostrymi bólami brzucha, gorączką i biegunką z domieszką krwi oraz nudnościami i wymiotami. 
 
Objawy te zwykle ustępują po 3 - 6  dniach. W przypadku, gdy utrzymują się dłużej niż tydzień, wskazane jest wizyta u lekarza i kuracja antybiotykowa.
 
Kał zarażonej osoby pozostaje zakaźny przez około 2-3 tygodnie od pierwszych objawów choroby.
 
Aby ustrzec się przed chorobą należy dokładnie wysmażyć lub obgotować mięso drobiowe. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu