Kurczęta brojlery podrożały. A pozostały drób?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-01-2021,10:15 Aktualizacja: 22-01-2021,13:39
A A A
Ceny kurcząt brojlerów w pierwszym tygodniu stycznia wzrosły o 3%. Podwyżki odnotowano również w przypadku kaczek brojlerów, a indyki potaniały. 
 
Kurczęta brojlery na rynku krajowym w pierwszym tygodniu stycznia 2021 r. kupowano średnio po 3,19 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż tydzień wcześniej i o 5% wyższa niż przed miesiącem. 
 
Jednocześnie notowania kurcząt brojlerów, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, były o 3% niższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Za indyki dostawcy uzyskiwali przeciętnie 4,14 zł za kg. było to o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu oraz o 0,2% mniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena ta była aż o 28% niższa niż przed rokiem.
 
ptasia grypa, ognisko choroby, wirus HPAI, choroba potwierdzona w Polsce, woj. wielkopolskie, ferma drobiu

Dwa ogniska HPAI i ponad 47 tys. sztuk drobiu do utylizacji

Służby weterynaryjne poinformowały o dwóch kolejnych ogniskach ptasiej grypy (HPAI) w Polsce. Obecność wirusa potwierdzono w gospodarstwie w woj. zachodniopomorskim oraz kujawsko-pomorskim.   Główny lekarz weterynarii potwierdził...
Cena kaczek brojlerów średnio wyniosła 4,34 zł za kg. Była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i na początku grudnia 2020 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ich cena była niższa o 0,1%. 
 
W dniach 4-10 stycznia w zakładach drobiarskich odnotowano dalszy wzrost cen monitorowanych elementów drobiowych. 
 
Tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano średnio po 5,84 zł za kg. Ich cena była o 13% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 30% wyższa niż przed miesiącem, a także o 2% wyższa jak przed rokiem.
 
Cena tuszek indyków wyniosła średnio 10,45 zł za kg i była o około 18% wyższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 18,5% wyższa niż przed miesiącem, a także o 9,5% wyższa niż przed rokiem.
 



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu