Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-03-2024,8:15 Aktualizacja: 30-03-2024,6:35
A A A

Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak? To trudne pytanie i przedmiot sporów.

Zgodnie z oficjalnymi danymi Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętny Polak zjada rocznie 160 jaj kurzych.

Branża produkcji i dystrybucji jaj reprezentowana przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) dowodzi jednak, że oficjalne dane statystyczne ogłaszane przez GUS mogą być istotnie zaniżone.

Spożycie jaj na mieszkańca w Polsce, zgodnie z szacunkami KIPDiP, wynosi około 205 jaj rocznie.

salmonella w drobiu, polski drób, mięso drobiowe, salmonella w Wielkiej Brytanii, antybiotyki, KRDi-IG, polskie mięso

Salmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia

Mięso drobiowe z Polski ma zostać objęte zakazem importu do Wielkiej Brytanii. Tamtejsze media oskarżają je o wywołanie fali zakażeń salmonellą w tym kraju. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza oraz Związek "Polskie Mięso"...

O tym, że informacje GUS o spożyciu jaj w Polsce mogą być niedoszacowane świadczy choćby proste porównanie z poziomami spożycia jaj na mieszkańca raportowanymi przez sąsiednie kraje.

– Zgodnie z monitoringiem KIPDiP, statystyczny Czech zjada 263 jaja rocznie, Słowak 212 jaj, Litwin 246 jaj, Niemiec 235 jaj, a Ukrainiec aż 310 jaj. Dlaczego zatem średnie spożycie w Polsce miałby wynosić tylko 159 jaj i odbiegać tak bardzo od tego, co pokazują kraje ościenne? – pyta Katarzyna Gawrońska, dyrektorka KIPDiP.

Producenci jaj od lat prowadzą dialog z Głównym Urzędem Statystycznym. Różnica między drobiarzami a profesjonalnymi statystykami polega przede wszystkim na szacunkach produkcji.

Według GUS-u roczna produkcja jaj kurzych w Polsce wynosi nieco ponad 10 mld sztuk.

Właściciele stad kur nieśnych uważają tymczasem, że produkcja jest dużo wyższa i wynosi prawie 14 mld sztuk rocznie.

ceny drobiu, żywiec drobiowy, indyki, kurczęta, tuszki, brojlery, eksport, import, Polska

Ceny większości gatunków drobiu wzrosły

Krajowe zakłady w drugim tygodniu marca podniosły ceny kurcząt brojlerów i indyków. W tym samym czasie notowania kaczek spadły o 2%.   W dniach od 4 do 10 marca w zakładach monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej...

Określenie wielkości produkcji ma kluczowe znaczenie bowiem to na jej podstawie kalkulowane jest później przeciętne spożycie jaj na mieszkańca.

- Współpraca KIPDiP z GUS-em jest bardzo dobra, a rozmowy między stronami są prowadzone cały czas. Zdajemy sobie sprawę z koniecznej ostrożności z jaką ta szacowna, publiczna instytucja musi podchodzić do zmian. Jesteśmy jednak przekonani, że korekty są nieuchronne – mówi Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.

Zgodnie z danymi Komisji Europejskiej, Polska jest szóstym największym producentem jaj w UE. Wyprzedzają nas tylko Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy oraz Holandia.

W naszym kraju cały czas przeważa klatkowy system utrzymania kur, w którym hodowanych jest ponad 70% pogłowia polskich niosek.

Według szacunków Głównego Inspektoratu Weterynarii, w Polsce zarejestrowanych jest 51,5 mln stanowisk dla kur nieśnych, co oznacza że taka może być największa możliwa liczba kur utrzymywanych w profesjonalnych hodowlach.

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków





 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu