Gęsina wizytówką regionu. Roczna produkcja to 1,5 tys. ton

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Tomasz Więcławski PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
07-11-2017,15:30 Aktualizacja: 07-11-2017,15:33
A A A

W województwie kujawsko-pomorskim produkuje się rocznie 1,5 tys. ton gęsiny. 11 listopada po raz dziewiąty rozpocznie się w Przysieku k. Torunia dwudniowy festiwal tego mięsa. W programie imprezy są prelekcje, degustacje i spotkania z ekspertami kulinarnymi.

- Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Nasi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton tego wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych - poinformowała we wtorek rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu Beata Krzemińska.

gęsina, gęsi, eksport gęsiny, drób, mięso, handel drobiem

Polska największym eksporterem gęsiny. Węgry już są za nami

Polska jest głównym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej. Z danych Eurostat wynika, że co druga eksportowana ze Wspólnoty gęś pochodzi właśnie z naszego kraju. W 2015 r. wolumen eksportu mięsa i podrobów z gęsi z Polski...
Z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że produkcja w regionie stanowi 12 proc. produkcji krajowej, a wzrost produkcji mięsnej w tej dziedzinie to blisko 40 proc. rok do roku.

- W ubiegłym roku do skupu żywca rzeźnego trafiło ok. 150 tysięcy ton drobiu, w tym tylko 1,5 tys. ton gęsi; wartość tej gęsiny (w skupie) to prawie 11 milionów złotych. Najwięcej produkujemy mięsa kurzego (95 proc.), następne w kolejności są indyki (3,2 proc.) - podkreśliła.

W województwie kujawsko-pomorskim mieszkańcy zjadają średnio 5,7 kg mięsa miesięcznie, co w przeliczeniu na cały rok daje ok. 70 kg. Polacy zjadają ogólnie statystycznie ok. 65 kg produktów mięsnych.

- Ile jest w tym gęsiny, statystyka milczy. Wiemy tylko, że sięgamy po nią coraz częściej - wskazała Krzemińska.

gęsina, kujawsko-pomorskie, gęsi, mięso, Święto Niepodległości

Amerykanie mają indyka, a Polacy gęsi. Za darmo rozdali 2017 tuszek

Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego rozdał w sobotę 2017 tuszek gęsich, które trafią na stoły mieszkańców regionu w Święto Niepodległości. Akcja była przedsmakiem festiwalu gęsiny, który 11 listopada...
W Przysieku k. Torunia 11 i 12 listopada pojawią się znani propagatorzy zdrowej żywności, restauratorzy i kucharze. Mieszkańcy i goście województwa będą mogli skosztować tradycyjnych potraw oraz wziąć udział w pokazach i spotkaniach otwartych.

Gościem tegorocznej edycji Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny będą m.in. znana z TVN Style Katarzyna Bosacka i restaurator oraz szef kuchni Rafał Godziemski, którego telewidzowie mogą znać z programu "Nożem i Widelcem" emitowanego na TVP Info.

Swoje umiejętności i znajomość potraw z gęsi podczas dwudniowego wydarzenia zaprezentują także szef kuchni toruńskiego hotelu "Filmar" Łukasz Lofek, a także znana restauratorka Magda Gessler.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zastosowanie fotowoltaiki w chlewni

-Jak zabezpieczyć chlewnię przed ASF?

-Inteligentne rozwiązania w nowoczesnej tuczarni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA