Filipiny przywróciły eksport z Polski mięsa drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Magdalena Jarco PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
02-11-2020,15:05 Aktualizacja: 02-11-2020,15:34
A A A

Strona filipińska zniosła zakaz eksportu z Polski mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie - poinformował Główny Inspektorat Weterynarii. Ograniczenie wprowadzono po wykryciu na terytorium naszego kraju ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Jak wskazano na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, zarządzenie w sprawie zniesienia zakazu poprzedzono analizą ryzyka przeprowadzoną w oparciu m.in. o dane dotyczące odzyskania przez Polskę statusu kraju wolnego od HPAI, przekazane do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt.

ceny żywca drobiowego, mięso drobiowe, brojlery,indyki,

Ceny drobiu spadają. Mięso też tanieje

Kurczęta brojlery w ciągu tygodnia potaniały o 1%, a indyki o 1 grosz za kg. Jednocześnie ich cena w skali roku zmniejszyła się odpowiednio o 4 i 29%.   Cena zakupu kurcząt brojlerów na rynku krajowym w dniach 12-18 października spadła...

"W wyniku starań Ambasady RP w Manili oraz Głównego Lekarza Weterynarii strona filipińska zniosła zakaz eksportu mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie z Polski na ww. rynek, wprowadzony po wykryciu na terytorium RP ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków" - czytamy na stronie GIW.

Dodano, że zarządzenie w sprawie zniesienia zakazu zostało wydane 27 października 2020 r. i weszło w życie tego samego dnia.

Ostatnia epidemia grypy ptaków pojawiła się w Polsce na przełomie grudnia ub.r. i stycznia br. W sumie wykryto 35 ognisk tej choroby, głównie w stadach kaczek i indyków. Ostatni przypadek stwierdzono 31 marca br. w woj. lubuskim. W tym czasie choroba zaatakowała polski drób w dziewięciu województwach, przyczyniając się do likwidacji setek tysięcy sztuk drobiu.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu