Ceny drobiu od rekordowych spadków do historycznych wzrostów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-05-2021,9:20 Aktualizacja: 25-05-2021,9:22
A A A

2020 rok polscy hodowcy drobiu zapamiętają jako najtragiczniejszy w najnowszej historii drobiarstwa. Z drugiej strony po ubiegłorocznych rekordowych spadkach cen mamy teraz ich historyczne wzrosty.

"Żadna chyba inna branża nie może się pochwalić równie spektakularnym rozkwitem jak drobiarstwo. Od czasu naszej akcesji do UE z mało liczącego się dostawcy staliśmy się drobiową potęgą" - podaje "Gazeta Wyborcza".

HPAI, grypa ptaków, ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna, hodowcy drobiu, bioasekuracja, indyki rzeźne, kury, kaczki

HPAI wyraźnie odpuszcza. "Tylko" 5 nowych ognisk

Główny lekarz weterynarii poinformował o stwierdzeniu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu podtypu H5N8 nr 323 - 327 w 2021 r. Ogniska zostały stwierdzone na podstawie wyników badań laboratoryjnych Państwowego...

"Przed 2004 r. mieściliśmy się w drugiej dziesiątce europejskich producentów, teraz jesteśmy numerem jeden. I do tego roku produkcja rosła w Polsce o 10 proc. co roku. Od lat produkujemy znacznie ponad potrzeby krajowe, ostatnio już połowa produkcji musi być wyeksportowana. Wartość naszego wywozu drobiu to 2 mld euro rocznie" - przypomina dalej dziennik.

W 2020 r. branże dotknęło zamknięcie w całej praktycznie Unii (i to na wiele miesięcy) zakładów gastronomicznych, hoteli, cateringu spowodowało dramatyczny spadek zapotrzebowania na mięso drobiowe. Producenci zostali z nadmiarem kurcząt, a w magazynach ubojni i zakładów mięsnych zapasy "rosły pod sufit".

Wówczas ceny były tak niskie, że hodowcy ograniczali produkcję, wyłączając część kurników, zaś ubojnie zmniejszały moce produkcyjne nawet o połowę, a na początku 2021 r. ceny drobiu osiągnęły historyczne dno - 1,8 zł za kg na wolnym rynku.

"Część hodowców straciła możliwości kredytowe, po sprzedaży dorosłych ptaków nie kupowali więc nowych piskląt. W rok 2021 wchodziliśmy ze znacznie zmniejszonymi obsadami kurników" - napisała "GW".

Rok 2021 jest i będzie bardzo trudny - uważają drobiarze. Tyle że sytuacja odwróciła się o 180 stopni. Teraz na wolnym rynku za kilogram żywego kurczaka można dostać 4,5 a nawet 4,7 zł. "Drobiarstwo zaatakowała bowiem ptasia grypa. I to w skali niespotykanej" - kończy dziennik.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2024

Hoduj z głową świnie:

-Skąd się biorą stereotypie u świń?

-Jednym głosem w imieniu hodowców

-Zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA

 

9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu