Żywiec wołowy pod koniec listopada podrożał

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-12-2020,15:15 Aktualizacja: 01-12-2020,12:36
A A A
Ceny zakupu żywca wołowego w trzecim tygodniu listopada spadły średnio o 1%. Jednak ich notowania w kolejnym tygodniu wzrosły o 20-40 gr za kg wagi bitej ciepłej. 
 
Bydło rzeźne w Polsce w trzecim tygodniu listopada kupowano średnio po 6,15 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. 
 
Jednocześnie cena ta była nieznacznie bo o 0,2% niższa niż przed rokiem – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 

Nowoczesne żywienie cieląt w oparciu o startery

Prawidłowy odchów cieląt to dla hodowców bydła bardzo ważne, ale niestety też trudne, zadanie. Pozwala on uniknąć hodowcom strat w postaci niedostatecznego wzrostu i rozwoju cieląt w pierwszych okresach życia, zminimalizować ryzyko...
 
W tym samym okresie zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe średnio po 13,19 zł za kg.
 
Było to o 2 gr za kg więcej niż w poprzednim notowaniu. Ceny ta kształtowały się na poziomie jak przed miesiącem, ale była o 2% wyższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
W ostatnim tygodniu listopada większość zakładów podniosła cenę skupu bydła o 20-40 gr za kg wagi bitej ciepłej.
 
Stawki za buhaje w klasie R wzrosły o około 3 gr do wartości 13,40 zł za kg. Za klasę O producenci w Polsce otrzymywali nawet 13 zł za kg.
 
Za samice w klasie R zakłady płaciły maksymalnie 13,5 zł za kg, a w klasie O było to 12,5 zł za kg. 
 
Krowy w rozliczeniu poubojowym osiągały stawki dochodzące do 10,70 zł za kg.
 

Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA