Wzrost cen bydła utrzymuje się
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen w skupie bydła. Największy wzrost ceny o 7,9% odnotowało bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy życia.
Od dłuższego czasu na rynku bydła rzeźnego utrzymuje się dobra koniunktura. Średnia krajowa cena bydła ogółem w czwartym tygodniu marca wzrosła o ponad 3%.
KE chce zaostrzyć dobrostan zwierząt
Bydło rzeźne w dniach 21-27 marca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, skupowano średnio po 10,81 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 3,1% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,8% niż przed miesiącem, a także o 59,5% niż przed rokiem.
Bydło w wieku 8-12 miesięcy w ciągu tygodnia podrożało o 7,9% do wartości 11,85 zł za kg. Notowania te były o 28% wyższe niż przed miesiącem oraz o 68% niż przed rokiem.
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 2,9% do wartości 11,67 zł za kg. Notowania te były o 9,8% wyższe niż przed miesiącem oraz o 57% niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy podrożały o 2,6% do wartości 11,61 zł za kg. Cena ta była o 9,3% wyższa niż przed miesiącem oraz o 57% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,26 zł za kg. Cena ta była o 3,4% wyższa niż przed tygodniem oraz o 10,8% niż przed miesiącem, a także o 68,4% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały 10,93 zł za kg wagi żywej. Były one o 3,4% droższe niż przed tygodniem o 9,6% niż przed miesiącem oraz o 57% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Najbardziej wydajne mleczne stada w woj. lubuskim i dolnośląskim
-
Ocena użytkowości mlecznej – Region Oceny Zachód
-
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
CalfCam czyli AI na straży krowich porodów
-
Podział wśród organizacji mleczarskich zostanie zakończony?
-
Hoduj z Głową Bydło nr 2 w 2024 roku. Wideo
-
Mleko A2A2. Wystartowała kolejna edycja projektu
-
Powstaje strategia dla polskiego sektora mleczarskiego
-
Użytki zielone – podsiew jest niezbędny
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 2/2024
-Okiem doradcy - cicha ruja
-Sucha masa jest kluczowa
-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?
-TMR w teorii i praktyce
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?