Wzrost cen bydła utrzymuje się
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o kolejnych wzrostach cen w skupie bydła. Największy wzrost ceny o 7,9% odnotowało bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy życia.
Od dłuższego czasu na rynku bydła rzeźnego utrzymuje się dobra koniunktura. Średnia krajowa cena bydła ogółem w czwartym tygodniu marca wzrosła o ponad 3%.
KE chce zaostrzyć dobrostan zwierząt
Bydło rzeźne w dniach 21-27 marca, jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, skupowano średnio po 10,81 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 3,1% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,8% niż przed miesiącem, a także o 59,5% niż przed rokiem.
Bydło w wieku 8-12 miesięcy w ciągu tygodnia podrożało o 7,9% do wartości 11,85 zł za kg. Notowania te były o 28% wyższe niż przed miesiącem oraz o 68% niż przed rokiem.
Krajowa cena za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące wzrosła o 2,9% do wartości 11,67 zł za kg. Notowania te były o 9,8% wyższe niż przed miesiącem oraz o 57% niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy podrożały o 2,6% do wartości 11,61 zł za kg. Cena ta była o 9,3% wyższa niż przed miesiącem oraz o 57% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,26 zł za kg. Cena ta była o 3,4% wyższa niż przed tygodniem oraz o 10,8% niż przed miesiącem, a także o 68,4% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały 10,93 zł za kg wagi żywej. Były one o 3,4% droższe niż przed tygodniem o 9,6% niż przed miesiącem oraz o 57% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
-
Choroby zwierząt ograniczają handel. Branża wołowiny pod presją mimo rekordów
-
Przyszłość branży mleczarskiej w Polsce to jakość zamiast masowej produkcji
-
BTV w Polsce. Prawdziwy wysyp ognisk choroby!
-
Kryzys na rynku mleka. Produkcja wzrośnie, ale wkrótce mogą ruszyć likwidacje stad
-
Skup mleka w Polsce rok do roku rośnie
-
Wzrost cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




