W Sielinku odbyła się I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | miroslaw.lewandowski@agropolska.pl
31-08-2014,12:55 Aktualizacja: 26-11-2014,13:00
A A A

W Centrum Wystawowo-Szkoleniowym w Sielinku koło Poznania zakończyła się I Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego.

Wystawa towarzyszyła obchodom 20-lecia istnienia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Uroczyste otwarcie imprezy odbyło się w sobotę 30 sierpnia. Ekspozycja została objęta honorowym patronatem ministra rolnictwa i dlatego do Sielinka zawitał przedstawiciel resortu w osobie podsekretarz stanu Zofii Szalczyk. - Równo 20 lat temu odbyła się tutaj wystawa najpiękniejszych krów i buhajów mięsnych. Czekaliśmy aż 20 lat na to, żeby taka impreza ponownie zawitała do Sielinka - mówiła podczas uroczystego otwarcia ekspozycji Zofia Szalczyk.

Zanim oficjalnie rozpoczęła się wystawa prezes zarządu PZHiPBM Paweł Dakowski przyjął poświęcony sztandar. - To dla mnie zaszczyt. Nasza organizacja będzie go darzyć szczególną czcią i uznaniem - mówił Dakowski.

W sobotę odbyła się prezentacja i wycena zwierząt. Krowy z cielętami, jałówki oraz buhaje oceniał trzyosobowy zespół selekcjonerów z Francji, która jest kolebką hodowli bydła mięsnego.

Przyznali oni tytuły czempiona wystawy w kategoriach krowy z cielętami, jałowice do 18 miesięcy, jałowice powyżej 18 miesięcy, buhaje do 24 miesięcy i buhaje powyżej 24 miesięcy. Poza oceną odbyła się także prezentacja pokazowej stawki mieszańców w rasie belgijskiej błękitno-białej.

- Zorganizowaliśmy tę wystawę w rocznicę 20 lecia istnienia naszego związku. Dzięki niej świętujemy ten jubileusz z najlepszymi hodowcami bydła mięsnego w Polce. Wystawa będzie się odbywała cyklicznie co dwa lata. Jednak już teraz widzimy nadspodziewanie duże zainteresowanie ze strony hodowców, dlatego prawdopodobnie kolejna odbędzie się już w przyszłym roku, a potem począwszy od 2015 co drugi rok - powiedział w rozmowie z portalem agropolska.pl Paweł Dakowski, prezes zarządu PZHiPBM.

Oprócz ekspozycji zwierząt organizatorzy przygotowali także liczne atrakcje dla zwiedzających. W sobotę 30 sierpnia przez cały dzień odbywał się pokaz grillowania połączony z degustacją polskiej wołowiny.

W niedzielę 31 sierpnia francuscy sędziowie wybrali najpiękniejsze zwierzęta wystawy przyznając im tytuł superczempiona. Oprócz tego odbyła się aukcja zwierząt.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA