Unia kupuje i sprzedaje więcej wołowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
12-05-2016,11:30 Aktualizacja: 12-05-2016,12:13
A A A

W styczniu i lutym Unia Europejska sprowadziła 48,9 tysięcy ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.

Najwięcej tego gatunku mięsa kupiono tradycyjnie w Brazylii (22,2 tys. ton), Urugwaju (7,7 tys. ton) oraz Argentynie (5,7 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie do Wspólnoty wyniósł 72,7 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

W dwóch pierwszych miesiącach roku zaimportowano także 4,4 tys. ton wołowiny z Australii, 3,5 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych, 1,4 tys. ton z Nowej Zelandii oraz 990 ton ze Szwajcarii.

Unia wyeksportowała natomiast w omawianych miesiącach 94,8 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego - o 14,4 proc. więcej niż przed rokiem.

Wspólnota pozostawała więc eksporterem netto w łącznym handlu tymi produktami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (14,4 tys. ton) w obrocie mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Unia była w tym czasie importerem netto.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2021

Hoduj z głową świnie:

-Zapobieganie biegunkom u prosiąt

-Krajowe białko na polu i w korycie

-Mineralne dla loch prośnych

-Sposoby na zapachy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2021

Hoduj z głową bydło:

-Co czeka rynek mleka

-Zmodernizowany opas

-Bydło na lekkie gleby

-Jak zasuszać krowy ?

-O laktację trzeba zadbać

 

PRENUMERATA

 

KONGRES EKMA 2021