Spadek cen w skupach bydła rzeźnego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-12-2022,12:05 Aktualizacja: 02-12-2022,11:55
A A A
Cena bydła rzeźne w czwartym tygodniu listopada spadła do wartości 10,89 zł za kilogram wagi żywej. W tym czasie notowania bydła w wieku 8-12 miesięcy wzrosły w ciągu tygodnia o 2%.
 
Krajowe ceny skupu bydła rzeźnego w dniach od 21 do 27 listopada spadły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,89 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 1,5% niższa niż przed tygodniem. Jednocześnie producenci uzyskiwali o 0,5% mniej niż przed miesiącem oraz o 15,7% więcej niż przed rokiem. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 11,36 zł za kg. Notowania te były o 2% wyższe niż przed tygodniem oraz o 2,1% niższe niż przed miesiącem, a także o 5,9% wyższe niż przed rokiem.
 
buhaj, dobór buhaja, długowieczność, pokrój, zdrowotność, laktacja, wymię, mastitis, indeks hodowlany, nasienie

Buhaje, które poprawiają długowieczność

Żywienie, utrzymanie, dobrostan, status zdrowotny i w końcu, a może przede wszystkim, genetyka. Wszystkie te elementy wpływają na długowieczność krów. Od czego zależy długowieczność krów i co ma na nią istotny wpływ? Długowieczność to...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,77 zł za kg. Cena ta była o 0,8% niższa niż przed tygodniem i o 0,5% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 12,1% droższe niż przed rokiem. 
 
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 2% do wartości 11,65 zł za kg. Cena ta była o 0,9% niższa niż przed miesiącem oraz o 11,8% wyższa niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,33 zł za kg, czyli o 0,9% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,8% niższa niż przed miesiącem, a także o 19,2% wyższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,42 zł za kg wagi żywej. Były one o 1% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,5% niż przed miesiącem, a także o 18,4% droższe niż przed rokiem. 
 
Producenci za byczki w wieku od 8 do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 720 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym niemal 1137 zł. Cena w typie mlecznym była o 8,2% niższa niż przed tygodniem oraz o 0,7% wyższa niż przed rokiem. Z kolei za byczki w typie mięsnym producenci otrzymywali o 5% i 18,7% więcej niż odpowiednio przed tygodniem i przed rokiem. 
 
W tym czasie średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 22,1 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 18,4 zł za kg. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA