Rośnie produkcja bydła

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
02-11-2016,8:15 Aktualizacja: 02-11-2016,9:06
A A A

Od stycznia do końca lipca produkcja bydła (w tonach) w krajach Unii Europejskiej zwiększyła się o 2,1 proc., zaś w sztukach o 2,5 proc. - informują eksperci z Brukseli.   

Wytwórczość w "starych" państwach Wspólnoty poszła w górę odpowiednio o 1,3 i 1,8 proc. Produkcja w tonach spadła w omawianym czasie w sześciu krajach: Szwecji (10,2 proc.), Grecji (5,8 proc.), Estonii (4,2 proc.), Niemczech (1,1 proc.), Finlandii (0,9 proc.) oraz na Litwie (0,4 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.

Największe wzrosty wytwórczości zanotowano natomiast na Cyprze (45,9 proc.), w Rumunii (37,8 proc.), Bułgarii (26,7 proc.), Polsce (8,5 proc.), na Malcie (8,2 proc.), w Danii (8,2 proc.), Holandii (8,1 proc.), na Słowacji (7,6 proc.), w Czechach (6,7 proc.), w Słowenii (6,5 proc.), Luksemburgu (6,1 proc.) i na Węgrzech (6 proc.).

Zwyżka produkcji (w tonach) dotyczyła przede wszystkim krów (5,7 proc.), jałówek (3,7 proc.), cieląt (3,6 proc.), młodego bydła (2 proc.) oraz wolców (0,4 proc.). Produkcja wołów obniżyła się z kolei o 1,7 proc.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA