Poprawa higieny doju i odchowu cieląt kluczem do sukcesu w produkcji mleka

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-02-2019,11:15 Aktualizacja: 26-02-2019,11:12
A A A

Poprawa higieny doju i odchowu cieląt kluczem do sukcesu w produkcji mleka. To temat konferencji dla producentów mleka i hodowców bydła mlecznego.

Tematyka konferencji dotyczyć będzie higieny doju, odchowu cieląt oraz wykorzystania wyciągów roślinnych w żywieniu zwierząt w celu poprawy ich zdrowotności.

Program konferencji można znaleźć TUTAJ.

Podczas konferencji omówione zostaną również zagadnienia dotyczące ograniczania zanieczyszczenia wód azotanami ze źródeł pochodzenia rolniczego.

dobrostna bydła mlecznego ,Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, krowy mleczne

Dobrostan bydła mlecznego. Dokąd zmierzamy?

Jak można zwiększyć dobrostan krowy mlecznej w okresie przejściowym, jakie są najważniejsze wyzwania dla dobrostanu w dużej oborze wolnostanowiskowej, czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów oraz jak można poprawić dobrostan...

Konferencja odbędzie się 28 lutego o godzinie 10 w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach.

Podczas konferencji odbędzie się uroczyste wręczenie nagród dla najlepszych małopolskich hodowców 2018 r. tzw. "I Małopolskie Laury Mleczne".

"Małopolska to region, w którym mamy najwięcej - w porównaniu do innych województw - krów rasy polskiej czerwonej. Są to powiaty: nowosądecki, tatrzański, limanowski, gorlicki, bocheński, myślenicki, nowotarski. Rasa ta jest jedyną rodzimą rasą bydła, która od wielu wieków występuje na terenie Polski " informują organizatorzy konferencji.

Bydło rasy polskiej czerwone charakteryzuje się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością i odpornością na choroby. Mleko od krów tej rasy jest wyjątkowo zasobne w składniki pokarmowe, zwłaszcza dotyczy to białka, a w szczególności kazeiny. Białka, a głównie kazeiny, są najważniejszymi składnikami mleka tak z uwagi na jego wartość odżywczą dla człowieka, jak i przydatność dla przemysłu mleczarskiego, zwłaszcza serowarstwa.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2021

Hoduj z głową świnie:

-Posłuchaj, co mają do powiedzenia

-Kształtowanie odporności poprzez żywienie

-Lepszy dobrostan to krótszy tucz

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2021

Hoduj z głową bydło:

-Mleko będzie drożeć?

-Energia z mleka i słońca

-Dobry GPS z żyta, czyli jaki?

-Kiszonki w żywieniu cieląt

-Jak zadbać o rozród krów?

PRENUMERATA