Polski rynek wołowiny będzie rozwijał się nadal

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-10-2017,16:00 Aktualizacja: 27-10-2017,15:48
A A A
Liczba krów mlecznych w Polsce spada, a rośnie pogłowie młodego bydła, które jest przeznaczane na opas. W okresie od 2005 do 2017 r. jego liczba wzrosła o 76 proc.
 
Agro Days, którego organizatorem była firma De Heus, było miejscem rozmów o aktualnych problemach branży rolniczej. W panelu skierowanym dla hodowców bydła można było wysłuchać wykładu dotyczącego miedzy innymi aktualnej sytuacji i perspektyw rozwoju rynku wołowiny w Polsce przedstawionego przez Pawła Wyrzykowskiego z Banku BGŻ BNP Paribas S.A.
 
Pogłowie krów mlecznych w Polsce spada mimo rozwoju produkcji mleka. W ciągu ostatnich 12 lat zmniejszyło się o 22 proc. W tym okresie pogłowie bydła ogółem wzrosło o 12 proc.
 
Agro Days, De Heus, targi

Agro Days pierwsza edycja targów zakończona sukcesem

Konferencje, warsztaty, a także pokazy specjalistyczne. To wszystko podczas spotkania o charakterze targowo-konferencyjnym, które odbyło się w dniach 14 i 15 października br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.  ...
- Wzrost ten wynika ze zwiększenia liczby młodego bydła, które jest przeznaczane na opas. To świadczy o tym, że produkcja wołowiny w Polsce będzie się nadal rozwijać - mówił Paweł Wyrzykowski z Banku BGŻ BNP Paribas S.A.
 
Według danych Banku BGŻ BNP Paribas w czerwcu br. pogłowie bydła w Polsce wynosiło 6,1 mln sztuk z czego 39 proc. są to krowy, a 61 proc. stanowią pozostałe grupy bydła.
 
Jak podkreślił analityk spożycie wołowiny w Polsce jest zdecydowanie niższe niż to ma miejsce w pozostałych krajach Unii Europejskiej i wynosi niewiele ponad 2 kg na osobę. Natomiast średnie spożycie wołowiny w UE wynosi ponad 10 kg na osobę.
 
- W Polsce zaledwie 17 proc. produkcji trafia do krajowych konsumentów, a 83 proc. jest eksportowane. Do krajów Wspólnoty trafia 85 proc. wołowiny z Polski, a 15 proc. poza Unię - wyliczał analityk.
 
W bieżącym roku poziom skupu żywca ogółem jest wyższy niż przed rokiem oraz przewyższa średnią z ostatnich pięciu lat. 
 
Ceny skupu byków w wieku 12-24 m-cy również wzrosły. Według danych z października br. były o około 8 proc. większe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Z kolei ceny uzyskiwane za krowy są niższe od średniej z ostatnich pięciu lat.
 
- W przypadku młodego bydła opasowego ceny uzyskiwane przez hodowców w Polsce są od 15 do 17 proc. niższe od cen uzyskiwanych w pozostałych krajach unijnych - podsumował analityk.
 

 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2020

Hoduj z głową świnie:

-Krajowe źródła biała

-Kiedy i gdzie giną prosięta

-Od wyproszenia do krycia

-Trudny rok

-Rozpoczął hodowlę od nowa

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wysokie przyrosty się opłacają

-Młóto browarniane dla opasów

-500+ dla krowy

-Co na początek laktacji?

-Schorzenia racic w praktyce

PRENUMERATA