Opasy są opłacalne. Bydło mięsne nadal w cenie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-01-2018,8:00 Aktualizacja: 31-01-2018,8:38
A A A

Hodowcy bydła mogą uznać miniony rok za bardzo udany. Wysokie ceny skupu utrzymywały się niemal bez przerwy. Jak zauważa TVP 1, obyło się nawet bez sezonowych obniżek latem i wczesną jesienią, kiedy to podaż bydła rośnie.

Hodowcy bydła mięsnego mogą cieszyć się dużo bardziej stabilnym rynkiem niż np. producenci tuczników.

Stąd wielu z pośród tych drugich w ubiegłym roku zdecydowało się na zmianę profilu swojej działalności właśnie na produkcję opasów.

wołowina, żywiec wołowy, ceny żywca wołowego, ubój bydła, bydło

Żywiec wołowy w skupie nie był tak drogi od lat

W pierwszym pełnym tygodniu grudnia (4-10) ceny skupu żywca wołowego były najwyższe od blisko dziesięciu lat. To m.in. efekt zmiany struktury uboju. Według najnowszych danych ministerstwa rolnictwa kilogram skupowano po 6,81 zł, czyli blisko o 10...

Popyt na bydło mięsne, jak informuje TVP 1, nie jest taki jakiego oczekują przetwórcy, ale i tak poprawił się on znacznie w stosunku do początku stycznia.

Przetwórcy chcieliby wprowadzić lekkie obniżki cen skupu. To jednak póki co nie wydaje się możliwe. Tym bardziej, że w regionach gdzie spadło dużo śniegu podaż bydła nie była wystarczająca.

Zakłady mięsne płacą w zależności od zagwarantowanych dostaw. Jak podaje TVP 1 te, które mają zagwarantowane zwierzęta mogą sobie pozwolić na nieco niższe stawki. Jednak ci, którym zależy na towarze są w stanie zapłacić więcej.

Buhaje w klasyfikacji poubojowej kosztują obecnie od 12,8 do 14,5 złotych za kilogram. Jednak największym zainteresowaniem cieszą się jałówki i krowy. Te pierwsze są wycenianie od 11,80 do 13,70 zł/kg, a krowy od 10,80 do 12,60 złotych.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2024

Hoduj z głową świnie:

-Żeby rozród działał dobrze

-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie

-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2024

Hoduj z głową bydło:

-Okiem doradcy - cicha ruja

-Sucha masa jest kluczowa

-Jak liczyć koszty żywienia w produkcji mleka?

-TMR w teorii i praktyce

 

PRENUMERATA