Martin Ziaja: nie szukajmy następców na siłę
Rolnicy w Polsce, ale też w całej Europie, borykają się z brakiem następców. Eksperci uważają jednak, że nie należy za wszelką cenę poszukiwać osób, które będą chciały kontynuować produkcję mleka.
Hodowcy bydła i producenci mleka w Polsce, ale także w Europie, borykają się z trudnymi decyzjami, jeśli chodzi o zmiany pokoleniowe na wsi.
W Polsce mamy przede wszystkim polskie mleczarnie
Martin Ziaja, producent mleka i przewodniczący Rady Ekonomicznej ds Produkcji i Rynku Mleka uważa, że nie należy za wszelką cenę poszukiwać osób, które będą chciały kontynuować produkcję mleka.
– Ktoś, kto np. pracuje w branży IT, z pewnością nie wróci na gospodarstwo i to jest bardzo dobre. Nie ma co płakać i używać sloganów, że młodzi nie chcą pracować na ojcowiźnie. Wielu hodowców samych sobie przeczy mówiąc, że nic im się nie opłaca. To w takim razie dlaczego narażać na coś nieopłacalnego własne dzieci? – pyta Ziaja.
Organizacje rolnicze również alarmują, że jeśli nie zatrzymamy wyludniania wsi, za chwilę nie będzie miał kto produkować mleka.
– To jest absolutna nieprawda. W 2004 r. było nas 335 tysięcy i wytwarzaliśmy 8,5 mld litrów surowca. Teraz zostało nas 85 tysięcy, a produkujemy 12,5 mld litrów mleka – podkreśla Martin Ziaja i dodaje:
– Przy okazji zredukowaliśmy pogłowie krów o 600 tys., co jest pozytywne z punktu widzenia dbałości o środowisko, tak mocno podnoszonej przez niektóre grupy społeczne.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
Mocne spadki cen w skupie bydła
-
Spadki cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
-
141 sztuk bydła w zakażonych stadach. Znamy szczegóły ostatnich ognisk BT
-
Choroby zwierząt ograniczają handel. Branża wołowiny pod presją mimo rekordów
-
Przyszłość branży mleczarskiej w Polsce to jakość zamiast masowej produkcji
-
BTV w Polsce. Prawdziwy wysyp ognisk choroby!
-
Kryzys na rynku mleka. Produkcja wzrośnie, ale wkrótce mogą ruszyć likwidacje stad
-
Skup mleka w Polsce rok do roku rośnie
-
Wzrost cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 5/2025
-Prosięta to szczególna grupa wiekowa u świń
-Jedyna taka tuczarnia w hali łukowej
-Jak przygotować się na kontrolę z bioasekuracji?
Hoduj z głową bydło 6/2025
-Strawność włókna to najważniejszy wskaźnik jakości pasz objętościowych
-Wyniki laboratoryjne w służbie nowoczesnej hodowli
-Kiszonka nie do przecenienia
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku




