Coraz więcej wołowiny trafia do Chin

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-07-2020,11:15 Aktualizacja: 07-07-2020,9:30
A A A
Eksport wołowiny do Chin w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku wzrósł o 45%. Duży wzrost udziału w rynku azjatyckim odnotowała Brazylia i Argentyna. 
 
Dane opublikowane przez Meat and Livestock Australia wykazały, że Chiny nadal napędzają globalny handel wołowiną.
 
W okresie styczeń-maj 2020 r. kraj ten sprowadził 821 tys. ton wołowiny, co oznacza wzrost o 45%.
 
Duży wzrost sprzedaży tego rodzaju mięsa odnotowała Brazylia i Argentyna. Zwiększyły one eksport na rynek azjatycki odpowiednio o 131% i 51% - podaje euromeatnews.com.
 
odbudowa bydła w Australii, mięso wołowe, wzrost popytu na mięso,

Australia stawia na odbudowę pogłowia bydła

Hodowcy z Australii chcą jak najszybciej zwiększyć liczbę stad bydła. Jest to odpowiedź na wzrost popytu na wołowinę, który wynika z kryzysu wywołanego wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji.    Producenci bydła w Australii...
Chiński import australijskiej wołowiny również odnotował znaczny wzrost w pierwszych pięciu miesiącach 2020 r.
 
Kraj ten wysłał do Państwa Środka o 35% więcej tego rodzaju mięsa w porównaniu z 2019 r.
 
Niedawny wzrost liczby przypadków COVID-19 w Pekinie może obniżyć popyt na wołowinę. Jednak jak na razie nie odnotowano spadku spożycia tego rodzaju mięsa. 
 
Eksperci przewidują, że nawet jeśli COVID-19 zakłóci zdolność uboju w Ameryce Południowej, to Brazylia i Argentyna prawdopodobnie będą nadal wysyłać znaczne ilości mięsa na atrakcyjny rynek chiński.
 
Ponadto Brazylia i Argentyna są bardzo konkurencyjne w stosunku do produktu australijskiego ze względu na niższą cenę.
 
Do tej pory, pomimo podpisania pod koniec stycznia umowy handlowej między USA a Chinami, na ten rynek wysłano 4,7 tys. ton wołowiny amerykańskiej, co stanowi około 1% udziału. 
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 4/2020

Hoduj z głową świnie:

-Jest sukces czy go nie ma?

-Eliminują muchy na dobre

-Kaszel w chlewni

-Cykl zamknięty na życie

-Koronowirus w wieprzowinie?

 

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 4/2020

Hoduj z głową bydło:

-Wracamy do normalności

-Shredlage w praktyce

-Za i przeciw tłustej diecie

-Uwaga na stres cieplny

-Jak uniknąć podgrzania?

PRENUMERATA