Ceny bydła od początku roku rosną

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-01-2021,16:05 Aktualizacja: 19-01-2021,15:50
A A A
Wzrost cen skupu bydła rzeźnego w Polsce cieszy rolników. Jest on głównie wynikiem ustabilizowanego eksportu. 
 
Żywiec wołowy w dniach od 4 do 10 stycznia podrożał o 0,5% do wartości 6,60 zł za kg. Jego  cena była o 2% wyższa niż na początku grudnia 2020 r., a także o 5% wyższa niż przed rokiem.
 
W drugim tygodniu stycznia odnotowano kolejny wzrost cen. Byki w wadze żywej skupowano średnio po 7,34 zł za kg, to o 5 gr za kg więcej niż 5 stycznia 2021 r.
 
pożar obory, bydło mleczne, krowy wygnane na pole, straż pożarna, baloty słomy

Pożar w oborze. Krowy zatruły się czadem

Obora wykonana z elementów prefabrykowanych i kryta płytą warstwową zapaliła się w nocy z niedzieli na poniedziałek. Przebywało w niej 200 krów, z których 110 padło.    Do pożaru doszło w nocy z niedzieli na...
Rolnicy za jałówki otrzymywali średnio 6,73  zł za kg. Było to 14 gr za kg więcej niz przed tygodniem. Krowy kosztowały średnio 4,78 zł za kg i były o 5 gr za kg droższe niż uzyskiwali hodowcy 5 stycznia.  
 
Cena byków w wadze wbc wynosiła średnio 13,50 zł za kg i była o 17 gr wyższa niż przed tygodniem.
 
Jałówki w rozliczeniu wbc kosztowały 12,92 zł za kg i były o 9 gr za kg droższe niż 5 stycznia. Z kolei rolnicy za krowy uzyskiwali średnio 10,56 zł za kg to o 12 gr więcej niż przed tygodniem.
 
Wzrost cen bydła rzeźnego wynika przede wszystkim z ustabilizowania się eksportu, który był poważnie zaburzony w wyniku pandemii koronawirusa. Pozytywny wpływ na branżę ma również odstąpienie od twardego brexitu przez Wielką Brytanię, która jest dużym importerem polskiej wołowiny.
 
 
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2021

Hoduj z głową świnie:

-Pogłowie zmalało

-Ważny smak i zapach paszy

-Stosowanie enzymów w paszach dla prosiąt

-Prąd z gnojowicy

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2021

Hoduj z głową bydło:

-Śruta sojowa od A do Z

-Zadbaj o zdrowe racice

-Jak powstaje idealna bela?

-Jakie białko w dawkach?

-Z automatyka za pan brat

PRENUMERATA