Do końca roku ustawy powołujące jedną inspekcję bezpieczeństwa żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
22-09-2016,8:00 Aktualizacja: 22-09-2016,8:19
A A A

Działające dotychczas inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Uchwalenie stosownych ustaw jest możliwe przed końcem 2016 r. - informuje resort rolnictwa w komunikacie.

Jak podało biuro prasowe resortu rolnictwa, harmonogram prac przewiduje, że rok 2017 stanowiłby okres vacatio legis, podczas którego powołany pełnomocnik powinien przeprowadzić całość zadań niezbędnych do wdrożenia nowych przepisów. Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności mogłaby rozpocząć działalność 1 stycznia 2018 r.

żywność, mięso, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywnośc, PIBŻ, bezpieczeństwo

Jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności od początku 2018 roku

Reforma systemu bezpieczeństwa żywności jest jedną z najważniejszych w programie działań rządu - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zakłada ona konsolidację nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w nowej instytucji - Państwowej...
Obecny system sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności jest bardzo rozproszony. Wykonuje go 5 instytucji kontrolnych: Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS), Inspekcja Weterynaryjna (IW), Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa (IH).

Podlegają one nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych: na szczeblu centralnym Ministrowi Zdrowia podlega - PIS, Ministrowi Rolnictwa - IW, PIORiN oraz IJHARS, Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - IH; na szczeblu wojewódzkim działalność każdej inspekcji nadzoruje jeden z 16 wojewodów.

Ponadto Powiatowe stacje Sanitarno-Epidemiologiczne należą do administracji zespolonej w powiatach - tłumaczy ministerstwo rolnictwa i zauważa, że konsekwencją takiego stanu jest bardzo skomplikowany system finansowania z różnych części budżetu.

Według resortu rolnictwa, najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, "od pola do stołu". Dlatego też działające obecnie inspekcje zostaną zintegrowane i połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ).

psl, informacja rządu o rolnictwie, krzysztof Jurgiel, Forum Młodych Ludowców

Ludowcy znów atakują Jurgiela: nie chroni polskiej żywności

Zaniechania w dziedzinie ochrony i promocji polskiej żywności oraz walki z afrykańskim pomorem świń zarzucili przedstawiciele ludowców Krzysztofowi Jurgielowi, ministrowi rolnictwa. Na konferencji prasowej przed siedzibą ministerstwa Miłosz...
Zakłada się, że konsolidacji będą podlegać w całości IW, PIORiN oraz IJHARS, a w części PIS i IH, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności.

Nadzór nad inspekcją będzie sprawował minister rolnictwa. Nowa inspekcja będzie miała "spionizowaną" strukturę. Jednostki terenowe nie będą, jak dotychczas, podporządkowane wojewodom lub władzom samorządowym, a kierownictwu nowej inspekcji. Finansowanie będzie się odbywać w ramach jednej części budżetowej.

Dzięki temu inspekcja uzyska większą efektywność operacyjną, wyrażającą się np. możliwością oddelegowania pracowników do innej części kraju w celu wykonywania nieplanowanych zadań w sytuacjach kryzysowych lub potrzeb związanych na przykład z obsługą eksportu. Jednolity budżet pozwoli na racjonalizację wydatków i lepsze wykorzystanie posiadanych środków - argumentuje resort rolnictwa.

Ministerstwo zauważa, że w większości państw członkowskich Unii Europejskiej taka konsolidacja nastąpiła w ostatnich latach. Takie działania przeprowadzono w 23 krajach.

lekarze weterynarii, projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, żywność

Weterynarze: rząd zafunduje rolnikom i konsumentom dwuletni chaos

Polscy lekarze weterynarii wyrażają sprzeciw i oburzenie wobec zaprezentowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności.  - Opracowany w zaciszu ministerialnych gabinetów...
Głównym celem tych przemian była poprawa koordynacji i wzrost skuteczności, jednak wśród pozytywnych efektów zmian wymieniane jest efektywniejsze wykorzystanie powierzonych środków oraz zmniejszenie uciążliwości dla przedsiębiorców.

Połączenie inspekcji zmniejszy ich liczbę, a tym samym skróci czas poświęcany przez przedsiębiorców na obsługę kontroli. Zintegrowane zostaną rejestry, co m.in. uprości sprawozdawczość - wylicza resort korzyści z połączenia inspekcji. I dodaje, że istnienie jednego organu pozwoli na sprawniejsze kontakty z zagranicą i ułatwi otwieranie zagranicznych rynków dla polskiej żywności.

Przeciwne utworzeniu inspekcji w tym kształcie jest ministerstwo zdrowia, które nie chce włączenia części Inspekcji Sanitarnej oraz Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, która uważa, że w chwili, gdy należy zwiększyć wysiłki w walce ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń, nie można likwidować Inspekcji Weterynaryjnej.

Poleć
Udostępnij