Wielkanoc 2016 nieznacznie droższa od tej w ubiegłym roku

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
17-03-2016,10:05 Aktualizacja: 03-04-2016,19:58
A A A

Analitycy prognozują, że tegoroczne przedświąteczne zakupy nie uderzą nas mocniej po kieszeni niż w ubiegłym roku. Ceny najpopularniejszych produktów utrzymują się na zbliżonych poziomach.

– Ceny żywności na Wielkanoc w tym roku wzrosną bardzo nieznacznie, gdyż o ok. 1 proc. Jest to niewielka zmiana w stosunku do minionego roku, biorąc pod uwagę, że w ciągu ostatnich 5 lat przeciętnie na Wielkanoc żywność drożała z roku na rok po ok. 2 proc. – prognozuje Michał Koleśnikow, kierownik zespołu analiz sektorowych i rynków rolnych w banku BGŻ BNP Paribas.

jaja spożywcze, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie jaj

Ceny jaj przed Wielkanocą stabilne, a nawet lekko spadają

Ceny jaj przed Wielkanocą są stabilne, a nawet lekko spadają - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Eksperci IERiGŻ piszą, że ceny detaliczne jaj konsumpcyjnych od dłuższego czasu są stabilne i utrzymują się na...
– Przeciętny koszyk wielkanocny zawierający dwa jaja, 50 g pieczywa i 50 g wędliny będzie kosztował tyle samo co w ubiegłym roku – podkreśla Koleśnikow.

Jaja mogą być średnio nieco droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Prawdopodobnie zapłacimy za nie około 3 proc. więcej. Jednak jest  sporo produktów, których ceny są dziś niższe niż przed rokiem.

Wieprzowina i wędliny w zależności od asortymentu mogą być przeciętnie o 1-4 proc. tańsze. Tańsze jest również mięso drobiowe. Wyraźnie mniej zapłacimy za mleko i produkty mleczarskie. Sery dojrzewające mogą być o około 10 proc. tańsze, masło i mleko o 6-8 proc., a twarogi około 2 proc.

Wszystko wskazuje na to, że ceny ziemniaków i cebuli w marcu tego roku będą o ponad 50 proc. wyższe niż rok wcześniej. Droższa może być również marchew o 25-30 proc.

Wzrosty te są spowodowane zeszłoroczną suszą, która wpłynęła na zmniejszenie i pogorszenie jakości zbiorów. Obecnie dużo więcej trzeba też zapłacić za jabłka (o 35-40 proc.), które na początku 2015 r. były wyjątkowo tanie.

Wyższe mogą być także ceny owoców cytrusowych, np. pomarańczy blisko o 10 proc. Droższe mogą być również domowe wypieki, głównie za sprawą cukru, którego ceny w marcu przypuszczalnie wzrosną o 20-25 proc. niż rok wcześniej.

Nieznaczny wzrost może zanotować również mąka o 1-2 proc.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj