Praktycznie o IP
Zainteresowanie IP wśród rolników wzrosło w 2023 r., gdy wprowadzono dopłaty do jej prowadzenia.
Dr inż. Alicja Siuda z Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. była gościem na wykładzie z Integrowanej Produkcji (IP) dla studentów kierunku Rolnictwo na Wydziale Rolnictwa i Ekologii SGGW w Warszawie 18 marca 2024 r.
Na początku spotkania prelegentka przedstawiła spółkę, która jest jedną z 11 podmiotów mających uprawnienia do certyfikacji IP. W dalszej części przedstawiła przepisy prawne regulujące udział w systemie certyfikacji IP, a także omówiła cały proces certyfikacji począwszy od złożenia zgłoszenia do wydania certyfikatu producentowi. Scharakteryzowała przy tym zasady współpracy z podmiotem certyfikującym.
Spotkanie z gospodarką na WRiE SGGW
Obecnie obowiązuje kilka metodyk IP dla roślin rolniczych: buraka cukrowego, chmielu, gryki, jęczmienia jarego browarnego, kukurydzy, prosa, pszenicy ozimej i jarej, rzepaku ozimego, soi i ziemniaka.
Zainteresowanie IP wśród rolników wzrosło w 2023 r., gdy wprowadzono dopłaty do jej prowadzenia (1363,77 zł do 1 ha). Wystąpienie wywołało u studentów wiele pytań i ożywioną dyskusję.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
-
Paradoks rynku jaj w Polsce. Ceny rosną mimo wystarczającej podaży
-
Mleko w listopadzie tańsze niż przed miesiącem i przed rokiem
-
Rolnicy alarmują o zawyżanych zanieczyszczeniach buraków. "Istotne potrącenia przy rozliczaniu dostaw"
-
Eurostat: wydajność pracy w rolnictwie unijnym wzrosła. Polska wśród liderów
-
Spadek cen kurcząt brojlerów, stabilizacja na rynku indyków i kaczek
-
Wsparcie z tego źródła obejmie więcej rolników. Pula środków znowu urosła
-
Prezydent do premiera ws. umowy z Mercosur: trzeba budować mniejszość blokującą, a nie gadać!
-
Raport: spadło poparcie dla funkcji produkcyjnych wsi
-
Dalszy spadek cen w skupie żywca wieprzowego
-
07-12-2025,12:10
Znamy hodowców, którzy najefektywniej żywią swoje krowy
-
05-12-2025,14:05
Uniwersytet Agri Plus: najnowsza wiedza dla hodowców i lekarzy weterynarii
-
04-12-2025,11:40
O prosiętach, lochach i błonniku podczas III Akademii Produkcji Prosiąt z...
-
03-12-2025,10:15
Certyfikat jakości QAFP dla producentów trzody chlewnej
-
26-11-2025,13:10
O efektywności hodowli świń podczas warsztatów Axiom i DSM
-
19-11-2025,12:10
Zrobotyzowana obora z potencjałem na dalszy rozwój
-
05-11-2025,16:35
Cena tuczników. Czy notowania na VEZG w końcu się zmienią?
-
06-08-2025,9:30
Ceny świń w Polsce nadal są niższe niż w Niemczech. Czy nastąpi wyrównanie...
-
30-06-2025,9:50
Trzecie wydanie "Hoduj z Głową Bydło" w 2025 roku. Wideo
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku