Rośnie produkcja mięsa. W tym roku zjemy ponad 300 milionów ton

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-11-2014,10:40 Aktualizacja: 05-11-2014,10:45
A A A
Według ostatniego raportu FAO światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1 proc. do 311,6 mln ton. Wzrost dotyczy przede wszystkim krajów rozwijających się, w których jest  największy popyt na mięso. 
 
Najbardziej w górę pójdzie wytwórczość wieprzowiny (1,4 proc.) i drobiu (1,1 proc.) - informuje Fammu/Fapa. O 0,8 proc. wzrośnie produkcja wołowiny, a o 0,6 proc. mięsa owczego i koziego.  
 
W 2014 r. do światowego handlu trafi 31,6 mln ton mięsa, czyli o 2,3 proc. więcej niż w 2013 r. Dynamika wzrostu będzie jednak niższa niż w poprzednich latach m.in. z powodu spadku produkcji u niektórych ważniejszych eksporterów, problemów związanych ze zdrowiem zwierząt oraz nałożonych restrykcji na handel. 
 
Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1 proc. do 309,9 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 42,8 kg (spadek o 0,1 proc.). 
 
Spożycie w krajach rozwiniętych obniży się o 0,2 proc. do 75,5 kg/osobę, zaś w państwach rozwijających się zwiększy się o 0,2 proc. do 33,8 kg/osobę.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu