Wycisną złoto z rzepaku. Patent na pozyskiwania białka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-02-2017,9:30 Aktualizacja: 15-02-2017,9:57
A A A

Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok to budowa testowej biorafinerii.

Technologia wytwarzania białka z rzepaku może zrewolucjonizować przemysł spożywczy - donosi "Puls Biznesu". Wynalazcy, dr Magdalena Kozłowska i dr Piotr Wnukowski, współwłaściciele spółki NapiFeryn BioTech, zapewniają, że surowiec ten może być zdrowym składnikiem pieczywa, makaronów, słodyczy i zamiennikiem białka sojowego.

- To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska - zaznacza dr Magdalena Kozłowska. Na rozwiązaniu skorzystać mogą również tłocznie, pożytkując pozostałą z produkcji oleju biomasę - wytłoki rzepakowe.

Projekt dostał też dodatkowe wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach "szybkiej ścieżki" programu operacyjnego Inteligentny Rozwój. Firma otrzymała dotację w wysokości 11,5 mln zł, które umożliwią jej wybudowanie demonstracyjnej linii technologicznej produkującej białko z rzepaku.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu