"Wołowina 5 smaków" z…wieprzowiny. IJHAR-S wzięła pod lupę azjatyckie dania

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
11-08-2022,10:55 Aktualizacja: 11-08-2022,10:59
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań kuchni azjatyckiej w 63 lokalach gastronomicznych. Aż 77,5 proc. skontrolowanych partii zakwestionowała pod względem oznakowania.

Jak podaje IJHAR-S, oceną organoleptyczną objęto 19 partii. Z uwagi na brak kiełków deklarowanych w karcie menu oraz obecność kawałków brokułu, który nie był deklarowany jako składnik dania, zakwestionowano 1 partię (5,3 proc.).

"Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 46 partiach, z czego 9 zakwestionowano (19,6 proc.). Wykryto obecność DNA niedeklarowanych surowców (głównie mięsa wieprzowego w daniach z zadeklarowaną wołowiną lub drobiem)" – wskazuje Inspekcja.

kontrola jakości wódek, wódka polska,wyroby spirytusowe, IJHAR-S

"Polska wódka" pod kontrolą. Co wykryli inspektorzy?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) sprawdziła jakość wódek, wódek smakowych (w tym oznakowanych jako "Polska Wódka/Polish Vodka") i innych napojów spirytusowych. Kontrolą...
Natomiast oznakowanie kontrolerzy zweryfikowali w przypadku 111 partii, z czego w 86 stwierdzono nieprawidłowości (77,5 proc.). Dotyczyły one m.in.: 

  • Podmiany asortymentowej, np. wołowinę w daniu "wołowina 5 smaków" zastąpiono mięsem wieprzowym, a wołowinę w daniu "makaron z mięsem wołowym" zastąpiono mięsem wieprzowym i drobiowym"
  • Stosowania nieprawidłowej nazwy dania, tj. podanie niepełnej nazwy bez opisu umożliwiającego poznanie rzeczywistego charakteru dania (np. "kurczak chrupiący"), braku informacji o wszystkich komponentach dania (np. surówce, ryżu) czy brak opisu wskazującego na pozbawienie kaczki kości.
  • Braku wykazu składników (w tym alergenów) lub podanie go w nieprawidłowy sposób (np. brak wyróżnienia alergenów, brak informacji o procentowej zawartości składników wymienionych w nazwie, brak wyszczególnienia wszystkich użytych składników, pominięcie komponentów składnika złożonego, niezachowanie malejącej kolejności użytych składników).
  • Podania informacji, że danie jest bezglutenowe, podczas gdy w składzie użytych do jego produkcji sosów obecna była mąka pszenna.
  • Braku informacji o zastosowanych procesach obróbki (np. smażeniu, panierowaniu) lub podanie nieprawdziwej deklaracji w tym zakresie (w nazwie podano "kurczak pieczony", podczas gdy był to filet z kurczaka panierowany i smażony w głębokim tłuszczu). 

 

 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu