Winobranie najwcześniej pod koniec września

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Alfred Kyc PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-09-2020,13:10 Aktualizacja: 03-09-2020,13:13
A A A

Pierwsze z 150 winnic na Podkarpaciu tegoroczne winobranie rozpoczną pod koniec września. - Potrwa co najmniej trzy, cztery tygodnie. Zbiory zapowiadają się zróżnicowane - ocenia Ewa Wawro, redaktor naczelna portalu branżowego naszawinnica.pl.

W podkarpackich winnicach tradycyjnie winobranie zaczynają zbiory odmian solaris i aurora na wina białe oraz rondo na czerwone lub coraz modniejsze różowe.

jakość wina, oznaczenie wina, produkcja wina w polsce, ijhar-s

Winą są dobrej jakości, ale zbyt często źle oznaczone

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w drugim kwartale jakość handlową wina z winogron pochodzących z upraw winorośli w Polsce. Objęto nią 32 podmioty, nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania. W...

- Natomiast uprawiane w regionie odmiany regent, marechal foch i leon milot na czerwone wina oraz dające dobre wina białe odmiany jutrzenka, seyval blanc, hibernal i sibera będą zbierane dopiero za ponad półtora miesiąca - powiedziała ekspertka.

Zwróciła uwagę, że w ostatnich dwóch latach winobranie było przyśpieszone o 2-3 tygodnie. - Decydowało o tym wcześniejsze rozpoczęcie wegetacji na wiosnę. W tym roku wszystko wróciło do normy - wyjaśniła.

Według Wawro, zbiory zapowiadają się zróżnicowane. - W niektórych gospodarstwach będą podobne jak przed rokiem, ale w wielu znacznie słabsze niż w poprzednich sezonach. Są też winnice, gdzie tegoroczne zbiory nie przekroczą 30 proc. ubiegłorocznych - mówiła.

Jej zdaniem, zadecydowały o tym warunki pogodowe. - Najpierw w winnicach pojawiły się przymrozki, a kilka tygodni później burze z gradem. Właściwą wegetacje zahamowała także fala upałów i susza" - podkreśliła.

certyfikacja winogron, napoje winiarskie, kowr, ministerstwo rolnictwa

Limit produkcji wyrobów winiarskich może wzrosnąć

Zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich z 10 tys. do 100 tys. litrów dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win przewiduje projekt ustawy o wyrobach winiarskich, który został skierowany do...

W południowo-wschodniej Polsce jest przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do kilku hektarów, największe mają 10-12 ha, przeważają jednak o powierzchni 20-40 arów. Na Podkarpaciu winorośl uprawia się głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.

Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O jej rozpowszechnieniu w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne; Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu