Winą są dobrej jakości, ale zbyt często źle oznaczone

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-08-2020,14:55 Aktualizacja: 26-08-2020,14:58
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała w drugim kwartale jakość handlową wina z winogron pochodzących z upraw winorośli w Polsce. Objęto nią 32 podmioty, nieprawidłowości dotyczyły głównie oznakowania.

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości. Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię wina.

produkcja wina w polsce, kowr, moszcz winogronowy

Producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino mają coraz mniej czasu

Tylko do 31 sierpnia producenci i przedsiębiorcy (wpisani do ewidencji KOWR) wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Polski są zobowiązani do złożenia deklaracji. Podmioty będące w ewidencji Krajowego Ośrodka...

Gorzej wypadała kontrola oznakowania. Sprawdzono je w 50 partiach, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54 proc.).

Dotyczyły m.in.: braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.

Na niektórych etykietach brakowało informacji o podmiocie butelkującym lub były podane w nieprawidłowy sposób.

W ewidencji KOWR na 2019/2020 r. wpisanych jest 295 podmiotów wytwarzających wino.

W 2018/2019 produkcja wina w Polsce osiągnęła poziom ponad 12 tys. hl., głównie wytwarzane są białe wina (ponad 7,7 tys. hl).

Winorośl uprawia się na obszarze ok. 460 ha.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu