W trasę ruszają foodtrucki z regionalną żywnością

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
28-08-2016,18:25 Aktualizacja: 28-08-2016,18:33
A A A

Małopolski Festiwal Smaku po 11 latach zmienia swoją formułę. Przysmaków takich jak grillowany oscypek z karmelizowaną gruszką, chrupiący obwarzanek wypełniony galicyjską pastą serową czy pulpeciki jagnięce polane sosem pomidorowo-kolendrowym będzie można spróbować z foodtrucków.

Każda edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku cieszyła się dużą popularnością wśród mieszkańców regionu, ich gości i turystów. Przewinęło się przez nie co roku ok. pół miliona osób. Tym razem organizatorzy z urzędem marszałkowskim na czele zdecydowali o tym, by to święto regionalnej żywności zaprezentować w nowej odsłonie.

Małopolska Rada do spraw Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego, Lista Produktów Tradycyjnych

Kolejne małopolskie smakołyki mają być chronione

Małopolska Rada do spraw Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego na ostatnim posiedzeniu pozytywnie zaopiniowała wszystkie 10 wniosków złożonych przez lokalnych wytwórców o wpisanie na listę ich wyrobów....
Zamiast tradycyjnych stoisk, na których producenci prezentowali swoje wyroby, pojawią się samochody wypełnione pysznymi daniami i ciepłymi przekąskami - foodtrucki. I nie zakończy się tylko na degustacji. Będzie możliwość zamówienia tych produktów, które najbardziej przypadną do gustu gościom festiwalu.

- Decydując się na zmianę formuły Małopolskiego Smaku, chcieliśmy pokazać po raz kolejny, że nasz region podąża za nowoczesnymi trendami promocyjnymi. Także w dziedzinie kulinariów. Jesteśmy przekonani, że ta nowa, innowacyjna wersja zainteresuje zarówno młodych, szukających nowości, eksperymentujących, ale równocześnie stawiających na zdrowe, tradycyjne składniki, jak i osoby, które z roku na rok odwiedzają tę imprezę - podkreśla Jacek Krupa, marszałek województwa.

produkty_regionalne_malopolska_lista_minrol

15 regionalnych przysmaków z Małopolski

Kiełbasa wiejska podegrodzka, pasztet z fasoli z marchewką bądź grzybami, hulajdy i zupa karpielanka – to tylko niektóre z 15 produktów z Małopolski, które walczyć będą o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych...
Małopolski Festiwal Smaku pod hasłem "Zjedz na polu" wystartował 28 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie. Później foodtrucki wyruszą w trasę, odwiedzając co weekend jedno z siedmiu miast regionu: Skawinę (3 września), Miechów (4 września - jako wydarzenie towarzyszące Dożynkom Wojewódzkim), Nowy Targ (11 września), Krzeszowice (18 września), Tarnów (25 września) i Wadowice (2 października).

Na zakończenie wypełnione smakołykami furgonetki przyjadą znów do stolicy Małopolski, gdzie 15 i 16 października zaplanowano imprezę "Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem".

Wszystkie te spotkania rozpoczynają się o godzinie 12. W programie m.in.: foodtruckowe miasteczko, pokazy gotowania, degustacje, możliwość zakupu regionalnych przysmaków, fotobudka, rowerowy tandem, atrakcje dla najmłodszych, a na zakończenie kino plenerowe (z wyjątkiem Miechowa i Najedzonych Fest).

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu