Ser klinek na liście produktów tradycyjnych

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Izabela Próchnicka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-06-2019,10:40 Aktualizacja: 25-06-2019,10:47
A A A

Ser biały klinek wytwarzany w spółdzielni mleczarskiej w Łapach (Podlaskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Resort informuje, że wytwarzanie białych serów twarogowych z mleka krowiego w Podlaskiem, ale i w całej Polsce ma swoje tradycje. W regionie zachowało się wiele narzędzi używanych do produkcji takiego sera, a także nazywane "sernikami" drewniane pomieszczenia do jego przechowywania i suszenia.

wolne od gmo, znakowanie żywności, sejmowa komisja rolnictwa, jan krzysztof ardanowski, artur dunin

Państwo musi gwarantować bezpieczeństwo żywności

Rządowy projekt ustawy w sprawie oznakowania produktów wytworzonych bez GMO został skierowany ponownie do komisji rolnictwa. Poprawki do projektu zgłosił klub PO-KO. Dotyczą m.in tego, by poprawność znakowania mogły sprawdzać jednostki...

Klinek z Łap produkowany w Spółdzielni Mleczarskiej w Łapach wpisano na ministerialną listę w czerwcu.

Ser ma owalny kształt spłaszczonego stożka, zwartą strukturę, na zewnątrz widać wyraźnie odciśnięte wzory płóciennego woreczka wraz z ręcznym wiązaniem tego worka - może ważyć od 0,3 do 0,5 kg.

"Istota wytwarzania serów twarogowych z mleka krowiego, od czasów udomowienia bydła nie uległa zmianie. Proces ten polega na przecedzaniu zsiadłego mleka, pozbyciu się nadmiaru wody i przeprowadzeniu procesów, których celem jest przedłużenie przydatności do spożycia uzyskanego sera. W zależności od zawartości tłuszczu w surowcu, sery twarogowe można podzielić na pełnotłuste, tłuste, półtłuste oraz chude" - czytamy w opisie produktu.

W opisie potwierdzającym wpisanie klinka z Łap na ministerialną listę można przeczytać, że o wyjątkowości tego sera decyduje mleko pochodzące z terenów, które sąsiadują z Narwiańskim Parkiem Narodowym.

psor, bezpieczeństwo żywności, EFSA, Aleksandra Mrowiec, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, psor

Smak i cena żywności ważniejsze niż jej bezpieczeństwo

Tylko 33 procent Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności - tak wynika z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności poznaliśmy stosunek...

"Tradycyjna produkcja klinka z Łap rozpoczęła się w zakładzie mleczarskim w miejscowości Poświętne. W 1974 roku siedziba mleczarni przeniosła się do Łap i funkcjonuje do dziś. Twaróg produkowany jest ręcznie. Symbolem zachowania tradycyjnych metod jest wykorzystywany do osuszania i nadania charakterystycznego kształtu twarogowi, płócienny woreczek" - podano w opisie klinka. Nadmiar serwatki odsącza się przy pomocy prasy.

Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się ponad 70 produktów tradycyjnych z województwa podlaskiego. Także w czerwcu wpisano na tę listę mąkę wytwarzaną przez Podlaskie Zakłady Zbożowe.

Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych działa od końca 2004 r. w ramach ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Jej główny cel to szeroka promocja produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiają produkty spożywcze i rolne, a także napoje spirytusowe, których właściwości i cechy wynikają ze stosowania tradycyjnych metod wytwarzania, są także elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są produkowane. Według przyjętych zasad, za tradycyjne uważa się metody produkcji, które są stosowane od co najmniej 25 lat.
 

Poleć
Udostępnij
Skomentuj