Ruszył program "Natura od kuchni". Będzie smacznie, regionalnie i... dziko

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-04-2022,12:20 Aktualizacja: 26-04-2022,12:23
A A A

Startuje konkurs Lasów Państwowych "Natura od kuchni", skierowany do kół gospodyń wiejskich. Organizacje te będą promowały najciekawsze produkty pochodzące z lasów - poinformował Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa.

Szef resortu zaznaczył, że KGW wspierane są systemowo, otrzymują pieniądze na swoją działalność z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Ocenił jednocześnie, że inicjatywa Lasów Państwowych zorganizowania konkursu dla tych organizacji jest dobrym pomysłem.

koła gospodyń wiejskich, dotacje dla KGW, Henryk Kowalczyk, Anna Gembicka, Halina Szymańska

Dotacje czekają na koła gospodyń wiejskich

1 kwietnia rusza nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej z budżetu państwa dla kół gospodyń wiejskich. Pula środków wynosi 70 mln zł. W ARiMR jest zarejestrowanych ok. 11 tys. kół, które zrzeszają...

Edward Siarka, wiceminister klimatu i środowiska poinformował, że program "Natura od kuchni" ruszył 26 kwietnia. Zaznaczył, że do kół, które zaproponują najciekawsze danie kulinarne lub wydarzenie związane z promocją takich produktów, trafią granty w wysokości do 5 tys. zł.

Mówił, że polskie lasy są "wyjątkowe" pod względem przyrodniczym, ale również od strony zasobów - runa leśnego czy dziczyzny. - Wybierzemy z ramach naboru koła, które zaproponują najciekawsze produkty, a najbardziej wyjątkowe dania zostaną dodatkowo nagrodzone w postaci zamieszczenia przepisów w książce kulinarnej, która będzie promocją tradycji i nowoczesności - powiedział polityk.

Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu.

Dania będzie oceniała specjalna komisja konkursowa. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności.

Po zakończeniu konkursu organizator planuje zebrać i wydać publikację "Dzika kuchnia. Dobre z lasu" - najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. Książka kucharska z lokalnymi przepisami wiejskich gospodyń ma być dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.

Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać na adres Lasów Państwowych do 30 września.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu