Rusza budowa nowego browaru. Więcej piwa i miejsca pracy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Marek Szafrański PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
03-12-2017,16:45 Aktualizacja: 03-12-2017,17:01
A A A

Pinta rozpocznie w tym tygodniu budowę własnego browaru w gminie Radziechowy-Wieprz koło Żywca. Pod koniec 2018 r. rozpocząć się tam ma warzenie piwa. Roczne zdolności produkcyjne docelowo osiągną 50 tys. hl - podała spółka w komunikacie.

Po rozpoczęciu warzenia piwa w browarze pracę znajdzie ponad 30 osób.

Wykonawcą inwestycji będzie firma Inbud Bielsko. Główny piwowar i współwłaściciel Pinty Ziemowit Fałat poinformował, że na jej wyborze zaważyły oprócz ceny także deklarowany termin realizacji i okres gwarancji. - Budowa zakończy się na przełomie sierpnia i września 2018 r. Trzy miesiące później rozpocznie się warzenie piwa - poinformował.

akcyza na piwo, produkcja piwa, ministerstwo finansów, browary regionalne, browary rzemieślnicze

Rząd chce obniżyć akcyzę na piwo. Wszyscy na tym zyskają?

Planowana obniżka akcyzy na piwo ma być impulsem do zwiększania produkcji. Zdaniem Marka Kamińskiego, przedstawiciela browarów rzemieślniczych na tej zmianie najbardziej zyskają jednak duże browary regionalne, a najmniej małe....
Inwestycja rusza w okresie bardzo dobrej koniunktury na polskim rynku budowlanym, co nie pozostało bez wpływu na postępowanie ofertowe i koszty budowy. Firma podała, że w ciągu roku od ogłoszenia przez nią planów budowy własnego browaru, ceny za roboty wzrosły o 25-30 proc. W stosunku do pierwotnych planów budżet inwestycji wzrósł z 15 mln zł za całość do prawie 21 mln zł brutto za pierwszy etap.

Dlatego też zapadła decyzja o podziale realizacji inwestycji na dwa etapy. W pierwszym etapie powstanie kompletny budynek produkcyjny i administracyjno-socjalny wraz z zagospodarowaniem terenu. Nowy browar zostanie wyposażony w urządzenia do warzenia i rozlewu piwa po przeprowadzeniu kolejnych przetargów.

W drugim etapie, planowanym na lata 2019-2020, powstanie taproom, czyli firmowy pub, wraz z infrastrukturą dla odwiedzających browar, a także dokończona zostanie jego charakterystyczna elewacja z kontenerów.

wódka,  sprzedaż wódki przez rolników, alkohole, sejmowa komisja rolnictwa, jarosław sachajko, wiesław janczyk

Rolnik może sprzedawać własne piwo i wino. Co z wódką?

Jarosław Sachajko (Kukiz’15), szef sejmowej komisji rolnictwa dociekał podczas jednego z ostatnich posiedzeń, czy gospodarze mogą zakupić banderole akcyzowe, aby mogli w ramach swojej działalności sprzedawać hobbystycznie wyprodukowane...
Pinta sfinansuje budowę z pieniędzy dotychczasowych współwłaścicieli - Ziemowita Fałata, Marka Semli i Grzegorza Zwierzyny, a także dwóch nowych wspólników: Cedrika Gendaja i Tomasza Grendysza, którzy objęli 50 proc. akcji spółki.

Gendaj jest współwłaścicielem firmy SmakPiwa.pl, importera piw i przedstawiciela w Polsce legend światowego piwowarstwa rzemieślniczego, m.in. amerykańskiego browaru Stone Brewing, duńskiego Mikkeller i szwedzkiego Omnipollo. Tomasz Grendysz zawodowo jest finansistą, a prywatnie podróżnikiem i miłośnikiem piwa rzemieślniczego.

Budżet inwestycji uzupełniły m.in. dotacje z kredytu technologicznego Banku Gospodarstwa Krajowego w wysokości 4,6 mln zł oraz ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości - ponad 1,4 mln zł.

"Pieniądze z ostatniego źródła pochodzą z dwóch dotacji, które zostaną wykorzystane na zbudowanie unikalnej w Europie linii technologicznej do produkcji piw lodowych oraz systemu informatycznego, obsługującego pracę browaru od zakupu surowców po udostępnianie klientom informacji o historii warzenia każdego piwa po sczytaniu kodu na etykiecie" - podała Pinta w komunikacie.

piwo, produkcja piwa, uprawa chmielu, jęczmień browarny, Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich

Jesteśmy trzecim producentem piwa w UE. Pijemy też sporo

Polska jest trzecim co do wielkości producentem piwa, przynosząc budżetowi dochody na poziomie 3,6 mld zł rocznie. Większość surowców potrzebnych do wytworzenia piwa pochodzi z rodzimych plantacji. Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa na...
Możliwości produkcyjne nowego browaru, planowane pierwotnie na 15 tys. hl, mają tuż po uruchomieniu wynosić 20 tys. hl rocznie. Decyzja o ich podwyższeniu ma związek z rosnąca sprzedażą piw Pinty zarówno w kraju, jak i zagranicą.

"Szacunkowo w 2017 r. Pinta sprzeda prawdopodobnie ok.17 tys. hl, czyli ponad 3 tys. hl piwa więcej niż przed rokiem. Docelowo w nowym browarze ma powstawać 50 tys. hl piwa" - podała spółka.

Pinta, do momentu uruchomienia swojego browaru, pozostaje tzw. browarem kontraktowym, który warzy swoje piwa korzystając z dwóch wynajmowanych browarów w Zawierciu i Zarzeczu.

piwo, browarnictwo, sektor piwowarski, piwowar, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Pierwsze międzynarodowe studia doktoranckie z piwowarstwa

Ośmiu doktorantów reprezentujących uczelnie z całej Europy będzie uczestniczyć w pierwszych międzynarodowych studiach doktoranckich z browarnictwa i słodownictwa. Specjalistyczną wiedzę zdobędą oni w uniwersytetach, browarach i innych...
Nowy browar powstanie na działce w gminie Radziechowy-Wieprz koło Żywca. Pinta kupiła ją we wrześniu ub.r. za ponad 1,4 mln zł w przetargu zorganizowanym przez Katowicką Specjalną Strefę Ekonomiczną.

"Już po zamknięciu przetargu okazało się, że teren, która miał być w pełni przystosowany do rozpoczęcia działalności produkcyjnej, prawdopodobnie do 2019 r. nie będzie podłączony do sieci gazowej. Korzystanie z gazu ze zbiorników zamiast z sieci znacząco podroży koszty produkcji nowego browaru. Zarząd Strefy zobowiązał się już do interwencji w tej sprawie i jak najszybszej poprawy infrastruktury działki" - poinformowała spółka.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu