Pszczoły opuszczają ule. Są w słabej kondycji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
31-03-2015,10:15 Aktualizacja: 31-03-2015,11:33
A A A
Na Podkarpaciu zdecydowana większość pszczół opuszcza ule. Podczas zimy wyginęło 10-15 proc. rodzin. - Pszczoły są w słabej kondycji - powiedział PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Roman Bartoń. 
 
- Od co najmniej tygodnia pszczoły opuszczają ule w pasiekach położonych na otwartym terenie, w pobliżu domostw oraz tych w lasach. Niektóre zebrały już nawet nektar z kwiatów m.in. wierzby iwy - zauważył Bartoń.
 
Według szacunków pszczelarzy okresu zimowego nie przetrwało 10-15 proc. rodzin pszczelich, a jednym z powodów ubytków była niestabilna pogoda. - Pszczoły lubią zimować w normalnych warunkach; przy mrozie i śniegu. W tym roku zmienność pogody sprawiała, że np. w lutym opuszczały ule podczas ciepłego dnia, a potem zaskakiwało je nagłe ochłodzenie i w konsekwencji padały - wyjaśnia prezes rzeszowskiego WZP.
 
Zmniejszenie populacji pszczół jest także efektem panującej od ponad 30 lat wśród tych owadów warrozy, czyli choroby wywołanej przez pasożyty. Najwięcej zaatakowanych przez tę chorobę pszczół ginie w zimie. 
 
- Jesienią wielu pszczelarzy czekając na zbiory miodu z nawłoci później zaczęło zapobiegać tej chorobie, przez co niektóre rodziny pszczele wyginęły - mówi Bartoń.
 
Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie zauważył, że "straty są jednak mniejsze niż wcześniej prognozowano". Liczy też na wyższe niż w ubiegłym roku zbiory miodu na Podkarpaciu.
 
W 2014 r. tamtejsi pszczelarze zebrali średnio tylko 9,5 kg miodu z jednego ula i były to najniższe zbiory od kilkunastu lat. W ubiegłym roku praktycznie nie było miodu ze spadzi drzew iglastych. Pogoda nie sprzyjała rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje spadź.
 
Z Podkarpacia pochodzi ok. 40 proc. miodu spadziowego w Polsce. Jest on droższy od innych i należy do produktów eksportowych. Pszczoły wytwarzają go ze spadzi drzew iglastych. 
 
Spadź, zwana też rosą miodową, w postaci kropel występuje na igłach i gałęziach świerka, modrzewia i jodły. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.
 
Na Podkarpaciu ponad cztery tysiące pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada sześć rodzin pszczelich - przeciętna krajowa to cztery rodziny.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu