Polska żywność może podbić Wyspy. Ale trzeba zmienić model sprzedaży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-06-2017,12:50 Aktualizacja: 06-06-2017,13:39
A A A

Wielka Brytania to drugi co do ważności polski partner w eksporcie. I choć nasza żywność ma w tej wymianie znaczący udział, to produkty trafiają przede wszystkim do polskich sklepów lub na półki z żywnością etniczną.

- Polskie produkty znajdują się w Wielkiej Brytanii w polskich sklepach, na "polskich", regionalnych półkach w sieciach, a niewiele trafia do szerszej dystrybucji. W większości przypadków to towary, których nazwę trudno wymówić Brytyjczykom. Co więcej, by mogły trafić do szerszej dystrybucji, muszą wejść na rynek pod marką własną sieci, bądź producenta - podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Marek Schejbal z Brytyjsko-Polskiej Izby Handlowej.

żywność, jakość żywności, kontrola jakości żywności, bezpieczna żywność, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Żywność pod jedną kontrolą. Rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o utworzeniu Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności - poinformował rzecznik rządu Rafał Bochenek po posiedzeniu rządu. - Jest to jedna z zapowiadanych przez PiS ustaw. Ma na celu integrację takich...

W 2016 roku wartość naszych towarów sprzedanych na Wyspach przekroczyła 12 mld euro, co stanowiło 6,6 proc. całego eksportu. Z kolei import do Polski wart był w tym czasie 4,7 mld euro, co dało Wielkiej Brytanii pozycję 10. największego dostawcy.

Ponad 15 proc. polskiego eksportu stanowi żywność. Według nieoficjalnych informacji w Wielkiej Brytanii jest ok. 800 polskich sklepów i to one przede wszystkim odpowiadają za sprowadzanie produktów. W szerszej świadomości konsumentów z Wysp nasza żywność wciąż jednak nie istnieje. Jak przekonuje Schejbal, rozwiązaniem może się okazać model 2 WAY.

- Ta koncepcja polega na tym, że współpracujemy z wieloma brytyjskimi producentami w każdej kategorii, którzy chcą wejść na polski rynek. Produkty brytyjskie są wysokiej jakości, o wysokiej innowacyjności, ale również cenie. Szukamy w Polsce partnerów otwartych na przyjęcie tamtejszych towarów do szerszej dystrybucji w maszym kraju. Tym samym wprowadzamy polski produkt do dystrybucji przez brytyjskiego producenta do kanałów masowej sprzedaży pod marką własną tamtejszego producenta czy sieci - tłumaczy ekspert.

żywność, jakość żywności, kontrola jakości żywności, bezpieczna żywność, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

"S" grozi protestem przed Sejmem. Producent nie może badać żywności

Powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) grozi pogorszeniem jakości cenionej polskiej żywności oraz utratą miejsc pracy przez 23 proc. pracowników stacji Sanepidu - uważa śląsko-dąbrowska "S" i zapowiada rychły...

Firmy podpisują standardowe umowy jako dystrybutorzy. Brytyjsko-Polska Izba Handlowa nadzoruje współpracę i wspiera sprzedaż, reprezentując każdą z firm jako agent. Na takiej współpracy zyskują obie strony.

To szansa przede wszystkim dla polskich producentów. Według prognoz The Institute of Grocery Distribution w 2020 roku wartość sektora spożywczego w Wielkiej Brytanii przekroczy 200 mld funtów przy 177,5 mld funtów w 2015 roku.

Dla porównania polski sektor spożywczy w 2015 roku był wyceniany na ok. 47,7 mld funtów. Jak podaje B-PIH roczne wydatki na produkty spożywcze przeciętnego Brytyjczyka przekraczają 3 tys. funtów.

Koncepcja 2 WAY jest obecnie rozwijana i trwają poszukiwania polskich producentów, którzy byliby otwarci na taki model współpracy.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu