Z ostatniej chwili

CHF 4.0635
CHF 4.0635
CHF 4.0635
CNY 0.5501
CNY 0.5501
EUR 4.3859
EUR 4.3859
EUR 4.3859
GBP 4.9186
GBP 4.9186
RUB 0.0572
RUB 0.0572
RUB 0.0572
USD 3.9121
USD 3.9121

Pogoda w maju zadecyduje o cenach żywności

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Newseria Biznes (em) | redakcja@agropolska.pl
04-05-2020,13:50 Aktualizacja: 04-05-2020,15:51
A A A

Susza związana z bezśnieżną zimą i niedostatecznymi opadami deszczu wiosną zwiastuje słabe zbiory zbóż i wczesnych owoców. Decydujący będzie jednak maj - jeśli wyrówna niedobory wilgoci w glebie, sytuacja może się odwrócić.

- Tegoroczna zima i do tej pory wiosna są niesprzyjające, jeśli chodzi o zbiór zbóż, rzepaku, buraków cukrowych czy ziemniaków - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes prof. dr hab. Marian Podstawka, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

ceny żywności, susza rolnicza, inflacja, Polski Instytut Ekonomiczny

Żywność coraz szybciej drożeje. A może być jeszcze gorzej

Od prawie roku ceny żywności w Polsce rosną szybciej niż w poprzednich latach - wynika z analizy Polskiego Instytutu Ekonomicznego. W ocenie ekspertów susza może to zjawisko pogłębić. Epidemia COVID-19 zmienia strukturę konsumpcji...

- Na wsi mazowieckiej jest takie powiedzenie: suchy kwiecień, mokry maj, zboże będzie niczym gaj. Nie wiadomo, jaki ten maj w tym roku będzie. Jeżeli byłby w miarę normalny i nadrobił zaległości wilgotnościowe w ziemi, to być może susza, którą obecnie mamy, nie spowoduje zbytnich obniżeń w plonowaniu roślin - dodaje ekspert.

W marcu ceny większości zbóż wzrosły w skupie wobec lutego o od 0,7 proc. w przypadku pszenicy do 1,5 proc. za kukurydzę. Jedynym zbożem, które potaniało, był jęczmień (-0,8 proc.). Jeszcze wyraźniejszy był wzrost cen ziemniaków - o 10,1 proc. w ujęciu miesięcznym i o 5 proc. w rocznym.

Ceny żywca w większości lekko spadły, z wyjątkiem trzody chlewnej, która była jednym z liderów podwyżek w ubiegłym roku i za którą płacono o 40 proc. więcej niż rok wcześniej. Decydujący dla tegorocznych plonów okres dopiero jednak nadchodzi.

Pandemia koronawirusa utrudniająca transport i dotychczasowa susza źle, niestety, wróżą plonom zbóż.

WIDEO Mówi prof. dr hab. Marian Podstawka, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego



ceny żywności, jabłka, Urząd Statystyczny w Warszawie, nabiał, mięso

Żywność w marcu sporo podrożała. Co najbardziej?

W minionym miesiącu mięso wieprzowe w skali roku było droższe o ponad 33 proc., kiełbasa o przeszło 24 proc., polędwica sopocka o ponad 20 proc. Najbardziej podrożały jednak jabłka - aż o 74 proc. Dane dotyczą woj. mazowieckiego i podał je Urząd...

- Ceny zbóż prawdopodobnie powędrują w górę, bo produkty zbożowe są o wiele trwalsze w przechowywaniu i większe jest zainteresowanie nimi w warunkach, kiedy mamy ograniczone możliwości robienia zakupów. Ale jeżeli ceny pasz i zbóż wędrują w górę, to ceny produktów zwierzęcych raczej mają tendencję do obniżek. Tak samo nie należy oczekiwać dużego wzrostu cen produktów mlecznych. Zatem nie tragizowałbym, jeśli chodzi o zwyżki cen - komentuje Podstawka.

Rosja, która jest największym światowym producentem i eksporterem pszenicy wstrzymała eksport po wyczerpaniu obecnego kontyngentu.

Od połowy maja do końca czerwca na globalnym rynku może więc brakować tego zboża, co prawdopodobnie podbije jego ceny.

Z kolei w przypadku mleka, jeżeli susza by się utrzymywała, to zmniejszy się baza paszowa dla krów, co może skutkować redukcją ich pogłowia. To spowodowałoby wzrost cen mleka czy przetworów mlecznych.

pracownicy sezonowi w rolnictwie, susza rolnicza, eksport żywnośći, Polski Instytut Ekonomiczny

Brak rąk do pracy i susza nie wróżą nic dobrego. Żywność podrożeje

W najbliższych miesiącach w UE zabraknie ok. 40-50 proc. pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach - wskazał Polski Instytut Ekonomiczny. To przełoży się na wzrost cen żywności, także u nas. Jak...

- Uprawa warzyw i owoców też jest determinowana przez pogodowę. Na razie jeszcze nie ma wielkich szkód w sadach czy plantacjach wieloletnich, ale dalszy brak wilgoci spowoduje słabsze kwitnienie, gorsze zawiązywanie się owoców i mniejsze plony. Wtedy ceny raczej pójdą w górę - przewiduje dyrektor IERiGŻ.

- Jak donoszą rolnicy, w przypadku wczesnych produktów, takich jak truskawki, wiśnie i czereśnie, sytuacja jest bardzo trudna. Ze względu na warunki pogodowe słabo się rozwijają, więc należy się spodziewać także gorszego plonowania - dodaje.

Już w ubiegłym roku ceny detaliczne owoców i warzyw dynamicznie rosły.

W grudniu 2019 roku były wyższe niż rok wcześniej odpowiednio o 12,1 proc. oraz 12,3 proc.

Na problemy z suszą nałożyły się obawy o brak rąk do pracy przy zbiorach, gdyż z powodu pandemii duża część pracowników z Ukrainy wróciła do domów.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Advertisement