Pod Giewontem królowała regionalna żywność

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-08-2016,12:05 Aktualizacja: 16-08-2016,12:35
A A A

Portugalskie dżemy, rumuńska bryndza, węgierskie wędliny, austriackie wina - to tylko niektóre specjały, jakich skosztować mogli goście 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które w Zakopanem trwały od czwartku do poniedziałku.

Łącznie podczas imprezy na Dolnej Równi Krupowej swoją żywność zaprezentowało 90 wystawców głównie z krajów Unii Europejskiej. Producenci chwalili się wyrobami tradycyjnymi, bez konserwantów, na ogół niedostępnymi w zwykłych dyskontach spożywczych.

żywność, promocja żywności, regionalne tradycje kulinarne, Wschodni Szlak Kulinarny, żywność

Trzy województwa wspólnie promują żywność tradycyjną

Samorządy z województw podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego wspólnie promują tradycje kulinarne tych regionów. W tym celu powołali Wschodni Szlak Kulinarny - cykl imprez, na których prezentowana jest żywność...

- To była udana edycja. Jak co roku targi żywności cieszyły się zainteresowaniem, zwłaszcza wśród turystów - powiedziała PAP Ewa Czamańska z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury.

W programie znalazły się też prezentacje rękodzieła - swoje stoiska mieli rękodzielnicy m.in. z Białorusi i Ukrainy. Goście targów mogli też obejrzeć pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu łowickiego i kowalstwa artystycznego.

Nie zabrakło różnorodnych warsztatów - najmłodsi poznawali tajniki tkania gobelinów, szydełkowania czy bibułkarstwa. Sporą atrakcją był starodawny folusz, czyli tradycyjny warsztat do wyrobu sukna napędzany kołem wodnym.

Wieczorami odbywały się koncerty, a w ofercie Targów znalazł się także piknik, promujący zdrowy tryb życia. Elementem Europejskich Targów Produktów Regionalnych był Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. Podczas tego festiwalu można było zobaczyć jak powstaje oscypek i jakie znajduje zastosowania w kuchni. Odbył się również konkurs na najlepszy owczy ser.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj