Piwo wylewane pod okiem funkcjonariuszy. Co się stało?
Zamiar zniszczenia towarów nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia właściciel zgłasza do urzędu celno-skarbowego na co najmniej 3 dni przed planowanym działaniem.
Pod nadzorem funkcjonariuszy Świętokrzyskiego Urzędu Celno-Skarbowego (ŚUCS) w tamtejszym składzie podatkowym zniszczono przeterminowane piwo.
Skład podatkowy to - jak tłumaczy Izba Administracji Skarbowej w Kielcach - miejsce, w którym określone wyroby akcyzowe (np. alkohol, tytoń) są: produkowane, magazynowane, przeładowywane lub do którego są wprowadzane albo wyprowadzane - z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy.
Jeżeli branża piwna ma kłopoty, szybko odczują to również rolnicy
Zezwolenie na prowadzenie składu wydaje właściwy miejscowo naczelnik urzędu skarbowego. "Z tej procedury korzysta wiele firm, gdyż daje możliwość odroczenia płatności, co ma duże znaczenie dla płynności finansowej przedsiębiorstwa" - wyjaśnia kielecka IAS.
Czasem dochodzi do sytuacji, że towar magazynowany w składzie podatkowym leży za długo i mija jego termin przydatności do spożycia. Wówczas można go zniszczyć pod nadzorem kontrolującego, czyli funkcjonariusza celno-skarbowego, a właściciel zwolniony jest z zapłaty należnej akcyzy.
Zamiar zniszczenia towarów nieprzydatnych do spożycia, dalszego przerobu lub zużycia właściciel zgłasza do urzędu celno-skarbowego na co najmniej 3 dni przed planowanym działaniem.
"Z wyżej opisanego prawa skorzystała jedna z firm, która magazynowała piwo w składzie podatkowym na terenie województwa świętokrzyskiego. Zgodnie z procedurą obecni przy niszczeniu towaru byli funkcjonariusze ŚUCS" - podaje IAS.
- Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym. Czekamy: redakcja@agropolska.pl
-
Sąd oddalił zażalenie rolników, muszą odblokować trasę S3. Będzie skarga do Strasburga?
-
Tragedia na Mazowszu. Traktorzysta podczas cofania najechał na mężczyznę. Obrażenia okazały się śmiertelne
-
Wiceminister Wojnarowski: prawie 82 mln euro na projekty dla polsko-ukraińskiego pogranicza
-
Wyciek amoniaku w zakładzie piekarniczym. Dwie osoby w szpitalu
-
Premier z apelem do rolników: nie możemy blokować Ukrainy na przejściach granicznych
-
Analitycy: ceny paliw na stacjach w najbliższych dniach bez większych zmian
-
Wywrotka ciągnika z przyczepą. Jak do tego doszło?
-
Ponad 20 ton jeżyn z Serbii zatrzymanych na granicy. "Zmiany chorobowe i larwy"
-
Wiceminister rolnictwa: potrzeba magazynów, potrzeba silosów. Kluczowe są tu środki z KPO
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
26-02-2024,14:00
Podpowiadali jak zrobić dobry TMR
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?