Nowa rada ds. wieprzowiny. Nad strategią dla rynku będą pracować grupy robocze
Rozmowy o rozwoju rynku wieprzowiny i opracowaniu strategii dla niego odbył wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak z przedstawicielami nowo powołanej Polskiej Rady ds. Wieprzowiny (PRdsW).
Rozmowy o rozwoju rynku wieprzowiny i opracowaniu strategii dla niego odbył wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak z przedstawicielami nowo powołanej Polskiej Rady ds. Wieprzowiny (PRdsW).
„Obecni na spotkaniu przedstawiciele PRdsW poinformowali o wyczerpaniu się dotychczasowej formuły, jaką była Krajowa Rada Wieprzowiny. Aby wypracować założony wcześniej cel – opracowanie strategii dla rynku wieprzowiny – zdecydowano o powołaniu Polskiej Rady ds. Wieprzowiny” – relacjonuje w komunikacie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).
W skład nowej rady wchodzą reprezentanci: Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS, Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI, Związku Polskie Mięso oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.
„Przedstawiciele PRdsW wskazali na trzy obszary tematyczne kluczowe dla sektora wieprzowiny, w ramach których należy wypracować rozwiązania ułatwiające rozwój produkcji zwierzęcej: prawo budowlane i ład przestrzenny, ASF oraz dziedzictwo kulturowe wsi. Uczestnicy spotkania uzgodnili, że wypracowaniem tych rozwiązań zajmą się grupy robocze złożone z przedstawicieli PRdsW oraz resortu rolnictwa” – przekazało MRiRW.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Jeździł autem po polu. Zniszczył sąsiadowi uprawy
-
Efektywne zarządzanie procesem wydzierżawiania gruntów rolnych
-
Nawałnice przyniosły straty u rolników. ARiMR przypomina o zgłaszaniu siły wyższej
-
MRiRW o wyliczeniach strat suszowych: albo szacunki, albo obowiązek rachunkowości w gospodarstwach
-
Przepisy ws. dywersyfikacji upraw do zmiany. "Administracyjny gorset"
-
81-latek pod wywróconym ciągnikiem. Sam się wydostał spod maszyny i wrócił do domu
-
Potężny pożar chlewni. Wiele prosiąt nie przeżyło
-
Ryby z importu zatrzymane. Decyzje z rygorem natychmiastowej wykonalności
-
Indyki na drodze. Droga zablokowana po feralnej "mijance"




-
09-06-2025,12:30
Światowy Dzień Mięsa uczcili międzynarodowym kongresem
-
02-06-2025,7:40
Agri Plus otworzył nową wytwórnię pasz w Kurzętniku
-
29-05-2025,15:30
O robotach na Szczegółowej uprawie roślin
-
21-05-2025,19:05
Giełda VEZG. Maksymalna podwyżka ceny tuczników w Niemczech!
-
20-05-2025,11:20
Najpierw trzeba zasilić żwacz czyli czemu służą izokwasy?
-
16-05-2025,11:45
Pryszczyca i choroba niebieskiego języka wciąż największym zagrożeniem
-
25-04-2025,10:55
Drugie wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku. Wideo
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?