Listeria i gronkowce w popularnym serze. Towar wycofano ze sklepów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Klaudia Torchała PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
23-07-2020,22:50 Aktualizacja: 23-07-2020,23:06
A A A

W serze korycińskim producenta "Zarzeccy" o numerze partii 30.06.2020 wykryto m.in. listerię i gronkowce, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Ze względów ostrożności wycofano wszystkie jego rodzaje - podaje w ostrzeżeniu publicznym w czwartek Główny Inspektorat Sanitarny.

Sanepid poinformował, że w "Serze Korycińskim Swojskim" - dojrzewającym z surowego, pełnego mleka krowiego z orzechami włoskimi o nr partii: 30.06.2020 i z terminem przydatności do spożycia - 30 lipca 2020 wykryto Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu.

ser_korycunski_produkty_regionalne

Ser koryciński... na znaczku pocztowym

Ser koryciński – regionalny przysmak z Podlaskiego, będzie już nie tylko cieszył podniebienie, ale też wzrok. Poczta Polska właśnie wydała znaczek z obrazkiem sera. Znaczek pojawił się w nowej serii PP – "Polskie produkty...
"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz z pobieraniem próbek wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych. Po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład od dnia 13 lipca 2020r., Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania" - opisał sytuację sanepid.

Podał dalej, że producent zachowując ostrożność zdecydował się na wycofanie nie tylko wskazanej partii, w której stwierdzono niezgodność, lecz również szerszy asortyment produktów, czyli sera wyprodukowanego przed 30 czerwca 2020 i po 11 lipca 2020 roku. Wstrzymał też produkcję do odwołania. Z kolei Lidl, który jest dystrybutorem produktu umieścił w sklepach i na stronie internetowej (https://kimjestesmy.lidl.pl/folder_aktualnosci/news_wycofanie) komunikat o wycofaniu partii z rynku oraz usunął z półek towar (data produkcji jest jednocześnie numerem partii).

GIS poinformował, że produkty wymienione w ostrzeżeniu należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione. Spożycie sera zanieczyszczonego wykrytymi w badaniu patogennymi mikroorganizmami może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat zakażenia m.in. Listerią monocytogenes znajdują się na stronie https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu