Laboratorium na światowym poziomie. Otwarto centrum badawcze żywności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
29-11-2015,8:20 Aktualizacja: 29-11-2015,10:16
A A A

Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie otwarto Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Nowoczesna aparatura tego ośrodka ma umożliwić prowadzenie na najwyższym poziomie badań z zakresu gospodarki żywnościowej i produkcji rolno-spożywczej.

Jak powiedział PAP dziekan wydziału nauki o żywności prof. Bogusław Staniewski, olsztyński uniwersytet zyskał kompleks specjalistycznych laboratoriów, umożliwiających prowadzenie działalności badawczej na światowym poziomie.

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie, Laboratorium badań GMO, Małgorzata Chomycz-Śmigielska

W Rzeszowie powstało laboratorium badań GMO

Laboratorium badań GMO otwarto w Rzeszowie przy Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Inwestycja kosztowała ponad 460 tys. zł. Małgorzata Chomycz-Śmigielska, wojewoda podkarpacki podkreśliła, że laboratorium jest bardzo...
Jego zdaniem, jest to ośrodek wyróżniający się wyposażeniem i zakresem badań na tle innych tego typu instytucji w kraju. - Badania obejmą wszystkie elementy związane z oceną żywności, jej wpływem na zdrowie ludzi i tego, jak przygotować potrawy, żeby były smaczne i zdrowe - wyjaśnił.

Centrum badawcze tworzy 18 pracowni i laboratoriów zlokalizowanych w budynku o powierzchni blisko 3 tys. m kw. Żywność będzie oceniania w pracowniach analizy sensorycznej oraz laboratoriach fizykochemii i analiz instrumentalnych, które wyposażono m.in. w "sztuczne nosy".

Są to wysokiej klasy czujniki, które identyfikują i analizują zapachy oraz tworzą cyfrowy opis tych pomiarów. Można je wykorzystywać do kontroli jakości i ulepszania produktów spożywczych.

Będą tam prowadzone badania na temat wpływu surowców, metod ich przyrządzania i przechowywania na jakość produktów.

marek sawicki, ministerstwo rolnictwa, sprzedaż żywności

Polska sprzeda żywność za rekordowe 25 miliardów euro

Embargo rosyjskie wciąż obowiązuje, ale mimo to jest coraz bardziej prawdopodobne, że w tym roku Polska sprzeda żywność na rekordowym poziomie 25 mld euro - podał Marek Sawicki, minister rolnictwa. Od stycznia do maja 2015 r. wartość eksportu...
Naukowcy mają analizować i opracowywać nowe receptury potraw, współpracować z branżą gastronomiczną w województwie warmińsko-mazurskim. Dysponują też pracownią do badań żywności tradycyjnej i regionalnej.

Ośrodek będzie również wspierać dietetyków i specjalistów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Poprowadzi badania nad żywieniowymi i behawioralnymi uwarunkowaniami otyłości i chorób metabolicznych, wpływem aktywności fizycznej, skutecznością profilaktyki i edukacji żywieniowej u ludzi w różnym wieku.

W kompleksie znalazły się też laboratoria do biooceny żywności, czyli pomieszczenia z klatkami metabolicznymi dla zwierząt doświadczalnych.

Budowa olsztyńskiego Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności trwała rok i kosztowała wraz z wyposażeniem 12,5 mln zł. Blisko 90 proc. tej kwoty to dofinansowanie unijne z programu Rozwój Polski Wschodniej.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu