Koalicjant PiS nie zajął stanowiska ws. projektu ustawy o ochronie zwierząt

Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
14-09-2020,20:05 Aktualizacja: 14-09-2020,20:43

Porozumienie nie zajęło jeszcze stanowiska ws. projektu ustawy o ochronie zwierząt - oświadczył w poniedziałek polityk Porozumienia, europoseł Adam Bielan. Według niego, sprawa ta może być jednym z tematów piątkowych obrad prezydium zarządu krajowego Porozumienia.

- Porozumienie w tej sprawie nie zajęło jeszcze stanowiska. Będziemy mieć w piątek obrady prezydium zarządu krajowego i być może ta sprawa będzie również omawiana. Jako partia, z całą pewnością w tej sprawie stanowiska jeszcze nie zajęliśmy. Ja osobiście uważam, że działalność tego przemysłu musi być zmieniona - oświadczył Bielan podczas rozmowy w Programie Trzecim Polskiego Radia o projekcie ustawy ws. ochrony zwierząt, w tym o hodowli zwierząt futerkowych.

hodowla ziwerząt futerkowych, produkcja futer, piątka dla zwierząt

Hodowla zwierząt futerkowych tam już jest zakazana

Wiele państw europejskich już całkowicie zakazało hodowli zwierząt futerkowych. Inne wprowadziły ostre regulacje czyniące produkcję futer praktycznie nieopłacalną. Wielka Brytania jako pierwszy kraj na świecie zakazała w 2000 r. hodowli zwierząt...
- Ja jestem za tym, żeby ograniczyć działalność tego biznesu, tej części przemysłu rolniczego. (...) Od lat, warunki w jakich te zwierzęta są hodowane, urągają jakimkolwiek standardom - powiedział.

Pytany, czy jest za tym, żeby zaprzestać hodowli zwierząt futerkowych, odpowiedział twierdząco. - Tak. Uważam, że to jest w obecnej sytuacji jedyne rozwiązanie. Branża miała wiele lat na to, żeby dokonać samoregulacji - ocenił.

Na uwagę, że ta branża "miała też wielu protektorów" i widziała, jak obecny obóz władzy wycofał się z wcześniejszych tego typu pomysłów, polityk odparł: "Bardzo często bywa tak, że z rozmaitymi reformami trzeba robić krok wstecz, żeby później pójść do przodu".

- Wtedy nie było dobrej sytuacji, jak rozumiem, w parlamencie. Była możliwość, że ten projekt upadnie. (...) Jak rozumiem, był również opór w szeregach klubu Prawa i Sprawiedliwości, dlatego ten projekt został zawieszony. Natomiast w tej chwili warunki są lepsze i widzę również poparcie ze strony przynajmniej części polityków opozycji - podkreślił.

Cedrob, KPS Partners, ResDrob, Wipasz, drób, halal, koszer, eksport drobiu, import soi, drobiarstwo, polski drób

Drobiarze przeciwni zatrzymaniu eksportu mięsa halal i koszer

Cedrob, KPS Partners, ResDrob i Wipasz czyli przedstawiciele największych firm drobiarskich stanowiących około 70% polskiej produkcji drobiowej spotkali się, by zająć wspólne stanowisko w sprawie najważniejszych wyzwań sektora produkcji...
Pytany, czy jego zdaniem, "ta idea nie rozmyje się w toku prac parlamentarnych, ta ustawa nie zostanie okrojona, pozbawiona ostrza, zębów", europoseł zaznaczył, że nie może odpowiadać za efekt finalny prac w Sejmie, a szczególnie w Senacie, gdzie klub PiS nie ma większości.

- Trudno mi powiedzieć, jakie będzie zdanie pełnej opozycji w tej sprawie. Widziałem poparcie ze strony części polityków Platformy Obywatelskiej, również polityków klubu Lewicy, ale już bardzo silny opór ze strony PSL-u czy Konfederacji, więc zobaczymy, jak ułożą się głosy w Izbie Niższej, a później w Senacie - powiedział Bielan.

W ubiegłym tygodniu prezes PiS oświadczył, że w Polsce trzeba wprowadzić nowy porządek prawny dotyczący ochrony zwierząt i poinformował, że gotowy jest projekt ustawy w tej sprawie. Wyraził też nadzieję na ponadpartyjne poparcie w tej sprawie.

piątka dla zwierząt, zakaz hodowli norek, ubój rytualny, krir

KRIR mówi stanowcze "nie". Piątka dla zwierząt zaszkodzi rolnictwu

KRIR uważa, że propozycje zmian do ustawy o ochronie zwierząt dotyczące ograniczenia uboju rytualnego i zakazu hodowli zwierząt futerkowych będą szkodliwe dla rolnictwa. "Krajowa Rada Izb Rolniczych stanowczo wnosi o nie wszczynanie prac...

W poniedziałek szef Komitetu Wykonawczego PiS Krzysztof Sobolewski, przyznał, że ustawa dotycząca ochrony zwierząt nie jest elementem rozmów koalicyjnych, a PiS liczy na ponadpartyjną solidarność.

Według Sobolewskiego, marszałek Senatu Tomasz Grodzki "ma podobne zdanie w kwestii ochrony zwierząt", jak PiS.

Projekt, który został w ubiegły piątek złożony w Sejmie zakłada m.in. zakaz hodowli zwierząt futerkowych, zakaz wykorzystywania zwierząt w celach rozrywkowych i widowiskowych, ubój rytualny tylko na potrzeby krajowych związków wyznaniowych, kontrolę społeczną ochrony zwierząt, bezpieczne schroniska, koniec z łańcuchami dla psów oraz utworzenie rady ds. zwierząt przy MSWiA.