Browary płacą rolnikom setki milionów za chmiel i zboża

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
08-03-2017,11:45 Aktualizacja: 08-03-2017,12:23
A A A

Z danych browarów zrzeszonych w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego-Browary Polskie wynika, że w 2015 roku do produkcji piwa zakłady wykorzystały niemal 228 tys. ton chmielu i browarnych odmian zbóż pochodzących z krajowych upraw wartych 380 mln zł.

Uprawa tych dwóch surowców niezbędnych do produkcji złotego trunku daje pracę i zapewnia dochód 40 tysiącom polskich rolników. Według raportu "Piwna Polska pod lupą" ponad połowa Polek i blisko 80 proc. Polaków wybierając piwo najchętniej sięga po uwarzone przez krajowe browary.

piwo, chmiel, alkohol, produkcja piwa, rolnictwo, uprawa chmielu, uprawa jęczmienia browarnego

Rolnictwo zyskuje dzięki współpracy z branżą piwowarską

Dwa surowce, dzięki którym pracę ma ponad 40 tysięcy osób - tak w dużym skrócie można przedstawić wpływ branży piwowarskiej na sektor rolny w Polsce. Tylko dzięki uprawie chmielu oraz browarnych odmian zbóż,...

Preferencje piwoszy to nie tylko wyraz uznania dla umiejętności polskich browarników, ale także siła napędowa rodzimej gospodarki. Statystyczny Kowalski, kupując piwo krajowej produkcji, ma wpływ na utrzymanie miejsc pracy w branżach i sektorach gospodarki współpracujących z browarami przy produkcji i sprzedaży złotego trunku.

Piwo tworzy 205 tysięcy miejsc pracy, z czego co piąte (40 tys.) przypada na sektor rolniczy, który zaopatruje przemysł piwowarski w chmiel oraz słód. W 2015 r. browary za kwotę 380 mln zł kupiły od lokalnych producentów niemal 228 tys. ton surowców - 227 tys. ton browarnych odmian zbóż oraz ok. 820 ton chmielu. Ich przetransportowanie od dostawców do browarów wymagałoby floty składającej się z 10 tysięcy ciężarówek.

Areały upraw chmielu i zboża przeznaczonego na słód skupione są w kilku regionach kraju. Do największych rolniczych partnerów zakładów piwowarskich należą: słynąca z upraw chmielu Lubelszczyzna (89,9 proc. powierzchni upraw surowca), Wielkopolska (8,4 proc.) oraz Dolny Śląsk, Pomorze i Kujawy, skąd pochodzi jęczmień browarny.

Wpływy budżetu państwa związane z produkcją i sprzedażą piwa w 2015 roku wyniosły 9,9 miliarda złotych.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu