Branża winiarska stawia na innowacyjność

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
20-08-2019,15:10 Aktualizacja: 20-08-2019,15:16
A A A

Napoje alkoholowe na bazie wina, wino z dodatkiem soku lub owoców - to tylko niektóre z nowości przygotowanych przez branżę winiarską. Czy tradycyjne wino gronowe może być zatem spokojne o swoją pozycję?  

Eksperci z największych firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa zgodnie przyznają, że innowacyjność to jeden z najmocniejszych ostatnio trendów.

wino, wina, winiarstwo

Klimat sprzyja produkcji polskich win

Wina produkowano w Polsce już tysiąc lat temu. Klimat sprzyja winiarstwu także teraz, dlatego polscy naukowcy poświęcają liczne badania uprawom winorośli tak, aby były one ekologiczne i opłacalne - mówi dr hab. Mariusz Maciejczak z SGGW w...

Sztywny podział na kategorie napojów alkoholowych, jak piwo, wino, wódka, wydaje się odchodzić do przeszłości. Wszelkiego rodzaju innowacje, mixy i połączenia, to jeden z głównych trendów obserwowanych w branży winiarskiej.

- Światowy rozwój rynku win w kierunku napojów mieszanych związany jest z coraz powszechniejszym trendem convenience - tłumaczy Jakub Nowak, prezes firmy JNT Group.

- Konsumenci lubią eksperymentować, szukają nowych smaków, a jednocześnie oczekują od rynku gotowych rozwiązań. Dziś na półce win w sklepie znajdujemy nie tylko klasyczne wina, ale także rozbudowaną ofertę win aromatyzowanych oraz gotowych do spożycia drinków na bazie wina. Obecnie bardzo wysokie wzrosty, tuż za winami musującymi (mam na myśli prosecco), odnotowują właśnie wina aromatyzowane. Wszystko wskazuje na to, że ten segment będzie się dalej intensywnie rozwijał - dodaje.

Stąd, w ofercie firmy JNT Group m.in: orzeźwiające wina musujące w owocowych wariantach smakowych, włoskie koktajle na bazie lekkich win musujących, wina brokatowe, mieszanki cydru z winem musującym czy lemoniady z dodatkiem alkoholu.  

Rozpoczęło się winobranie. Włosi chcą wyprzedzić Francuzów

We Włoszech rozpoczęło się w środę winobranie. Pierwsze kiście winogron zerwano na Sycylii. Tegoroczne wino zapowiadane jest jako wyśmienite. Inauguracja winobrania odbyła się w gospodarstwie rolnym w miejscowości Salemi koło Trapani, co oficjalnie...

- Oferta win aromatyzowanych oraz drinków na bazie wina doskonale odpowiada na potrzeby tej szerokiej grupy konsumentów, którzy klasyczne wina wytrawne uważają za zbyt cierpkie, a chętnie sięgają po wina w słodszych wariantach smakowych - zauważa Nowak.

Trend ten obserwuje także firma Henkell Freixenet Polska. Właśnie wprowadziła na rynek linię innowacyjnych, gotowych koktajli, które są połączeniem wysokiej jakości win hiszpańskich z owocami.

- Nasza najnowsza linia koktajli to odpowiedź na to, w którym kierunku ewoluuje runek. Konsumenci szukają nowych smaków, czegoś, co doskonale orzeźwi, co wystarczy tylko schłodzić, bez konieczności posiadania i łączenia komponentów. Do wyboru jest np. słynny drink mojito i sangria - mówi Anna Kalinowska, dyrektor ds. produkcji i inwestycji w firmie.   

Na innowacyjność stawia również firma AWE. Dlatego wprowadziła do swojego portfolio wina ze specjalnie wyselekcjonowanymi mieszankami ziół, w tym - jako pierwsza w Europie - wino z dodatkiem konopi.

wino gruzińskie, jakość wina, eksport wina, gruzja-rosja, Rospotriebnadzor

Służba chroniąca prawa konsumentów ma wiele uwag do jakości wina

Rosyjska Federalna Służba ds. nadzoru w sferze ochrony praw konsumentów (Rospotriebnadzor) oznajmiła, że kontrole napojów alkoholowych dostarczanych z Gruzji świadczą o pogarszającej się jakości produkcji w ciągu ostatnich 5 lat. W...

- Od nieco ponad roku bardzo dokładnie czytam etykiety produktów, na własnym przykładzie bowiem zauważyłem, że wyeliminowanie niektórych składników, konserwantów czy też innych substancji, spowodowało znaczącą poprawę zdrowia. Zacząłem się zastanawiać, jaki produkt wprowadzić, aby zaoferować coś klientom szukającym czegoś więcej, niż tylko dobrego wina. Wino, o którym mowa to połączenie wysokiej jakości wina gronowego czerwonego oraz intraktu z ręcznie zbieranych w Polsce ziół. Jego podstawą jest tradycyjna zielarska receptura - mówi Bartłomiej Sarecki, prezes firmy.

- Oczekiwania młodszych konsumentów znacząco wpływają na rozwój oferty firm winiarskich. Młodzi ludzie poszukują nowości i bez ograniczeń eksperymentują w obrębie różnych stylów, są nielojalni względem kategorii. Oczekują napojów ciekawych w smaku i atrakcyjnych wizualnie. Chcą być zaskakiwani innowacjami, a tradycyjna forma i sztywne reguły nie mają dla nich wielkiego znaczenia. Do tej pory winiarstwo było kategorią alkoholi o konserwatywnych regułach, teraz młode pokolenie konsumentów wymusza zmiany - podsumowuje Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.   

Jaka przyszłość czeka w tej sytuacji tradycyjne wino gronowe? - To klasyka gatunku i może być spokojne o swoją pozycję - zapewnia na koniec Jakub Nowak.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu