Będziemy jeść więcej mięsa. Z powodu nadwyżki ceny lecą w dół

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-06-2015,14:00 Aktualizacja: 21-06-2015,12:51
A A A
Pokaźna nadwyżka mięsa i co za tym idzie jego niskie ceny wywołane brakiem możliwości eksportu na wschód spowodują jego większe spożycie w kraju. 
 
Jak podają eksperci Instytutu od początku 2015 roku stawki za mięso nadal spadają. W kwietniu, w stosunku do kwietnia 2014 roku, cena wieprzowiny była o 4,7 proc. niższa, a wołowiny o 0,8 proc.

branża mięsna, Witold Choiński, Związek Polskie Mięso

Rośnie sprzedaż mięsa kosztem jego przetworów i wędlin

Polacy - podobnie jak większość Europejczyków - spożywają coraz więcej mięsa kosztem jego przetworów i wędlin. Na rynku jest już sporo produktów funkcjonalnych, jak na przykład dania do szybkiego przygotowania czy w mniejszych...
 
Według analityków IERiGŻ, w wyniku trwających nadal trudności w eksporcie mięsa czerwonego oraz większej produkcji, w 2015 roku prawdopodobny jest dalszy, choć znacznie mniejszy niż w roku ubiegłym wzrost spożycia.
 
Spożycie wieprzowiny może zwiększyć się ok. 1 kg/osobę, a wołowiny o 0,1 kg/osobę. Nadmiar mięsa zwiększy też jego ubój.
 
W całym roku możliwy jest dalszy 2-4 proc. wzrost uboju trzody chlewnej oraz bydła, a także większa o 4-6 proc. produkcja wędlin oraz konserw mięsnych.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu