15 regionalnych przysmaków z Małopolski

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
07-08-2015,10:20 Aktualizacja: 07-08-2015,10:22
A A A

Kiełbasa wiejska podegrodzka, pasztet z fasoli z marchewką bądź grzybami, hulajdy i zupa karpielanka – to tylko niektóre z 15 produktów z Małopolski, które walczyć będą o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Działająca przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka pozytywnie zaopiniowała kolejne wnioski producentów regionalnych przysmaków, którzy starają się o wpis na ministerialną listę. Wcześniej sprawdziła, czy dany wyrób spełnia wymagania określone w ustawie o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.

Do resortu rolnictwa trafi wniosek o wciągnięcie na listę takich produktów, jak: imbramowska kapusta na żurze, smakołyki z Podegrodzia: szynka domowa, boczek domowy, kiełbasa wiejska, słonina rosolona, a także: mirowska parzybroda, hulajdy, buchta, miodówka ryterska, pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami, cwibak z fasoli z bakaliami, dziadki kokuszczańskie, zupa karpielanka, kiełbasa tuchowska i kiełbasa wiejska tuchowska.

Warto dodać, że na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się obecnie aż 149 przysmaków z Małopolski.


 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu