We Francji najmniejsze zbiory winogron od ponad pół wieku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, Przemysław Olszewski | olszewski@rpt.pl
26-08-2017,23:15 Aktualizacja: 18-09-2017,9:58
A A A

Przymrozki wiosną, a następnie susza latem są przyczyną wyjątkowo słabego zbioru winogron we francuskich winnicach, najmniejszego objętościowo od 1945 roku. Ale za to według specjalistów rocznik 2017 będzie wyjątkowo dobrej jakości.

W centrum Francji, z wyjątkiem Burgundii, winobranie rozpoczęło się o dziesięć do 15 dni wcześniej niż zazwyczaj. "Produkcja wina może osiągnąć w 2017 roku 37,2 mln hektolitrów, co będzie poziomem o 18 proc. niższym niż w ciągu ubiegłych pięciu lat" - podało w komunikacie francuskie ministerstwo rolnictwa.

Zbiory już w zeszłym roku były najsłabsze od 30 lat. A najmniejsze po wojnie zbiory winogron przyniosły w 1991 roku 41 mln hektolitrów.

New Holland T4.80N

New Holland T4 F/N/V na pokazie w polskiej winnicy

Firma New Holland po raz pierwszy zaprezentowała w Polsce najnowsze modele ciągników specjalistycznych z serii T4 F/N/V podczas pracy w winnicy. Pokazy odbyły się w dniach 27-28 czerwca w Winnicy Płochockich, zlokalizowanej w Darominie koło...

Międzybranżowa Rada ds. Win Bordeaux (CIVB) oszacowała, że szkody spowodowane przez mrozy w winnicach tego rejonu spowodują spadek zbiorów około 40 proc. W niektórych winnicach straty sięgają od 30 do nawet 80 proc.

W 2017 roku spadek produkcji spowodowany jest głównie silnymi wiosennymi przymrozkami, które wystąpiły na bardzo istotnym etapie wzrostu winorośli. Przymrozki miały wpływ na wszystkie rejony upraw, choć w różnym stopniu - podało ministerstwo.

Według ministerstwa spadek temperatury najbardziej dotknął rejon południowo-zachodni (szczególnie Bordelais), Charentes, Alzację i Jurę.

W departamencie Pireneje Wschodnie na południu (m.in. w rejonie Roussillon) zbiory rozpoczęły się już pod koniec lipca, 15 dni wcześniej niż zwykle. W połowie sierpnia winobranie wystartowało w departamencie Var w Prowansji oraz w departamentach Gard i Vaucluse w tym samym regionie, słynącym z win różowych.

winiarstwo, winnice, produkcja winogron, produkcja wina, uprawa winorośli

Zmiana klimatu szkodzi winnicom

Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winorośli. Do tego dochodzi działanie chorób, szkodników, ulew i gradobić. Zagrożeni stratami właściciele winnic pomocy szukają w...

W produkującej znane na całym świecie wina musujące Szampanii na północy, gdzie zwykle winobranie zaczyna się we wrześniu, czyli najpóźniej we Francji, w tym roku zbiory ruszają pod koniec sierpnia.

We Francji winobranie najwcześniej zaczyna się w Langwedocji-Roussillon, Prowansji i w rejonie Bordeaux, później w dolinie Loary, w Burgundii i Alzacji. W tym roku drugim niekorzystnym zjawiskiem stała się susza, zwłaszcza na południowym wschodzie, Korsyce, w Langwedocji i Beaujolais.

Ale jednocześnie korzystną stroną suszy jest niska podatność winorośli na choroby i pleśń. Winne grona w większości regionów dojrzały bez przeszkód i zachowały się do zbiorów w bardzo dobrym stanie sanitarnym, co zapowiada wyśmienitą jakość win z rocznika 2017.

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu