Standardy żywności muszą być równe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Ewgenia Manołowa PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
30-04-2018,15:15 Aktualizacja: 30-04-2018,15:16
A A A

Bułgarska prezydencja w Radzie UE rozpoczęła negocjacje w sprawie wyrównania standardów żywności w UE - poinformowała Viera Jourova, unijna komisarz ds. sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia.

Porozumienie "Nowy kontrakt z konsumentami" powinno stać się faktem do końca roku. Problemom podwójnych standardów żywności poświęcona była konferencja z udziałem bułgarskiego premiera Bojko Borisowa i Mai Manołowej, rzeczniczki praw obywatelskich. Z Polski w spotkaniu uczestniczył Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny.

eksport do singapuru, eksport produktów rolno-spożywczych, eksport drobiu, jacek babalski

Polska żywność może podbić Singapur. Azjatycka misja wiceministra

Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa, który przebywał w Singapurze, rozmawiał z tamtejszą administracją na temat możliwości rozszerzenia dostępu polskich produktów rolno-spożywczych na ten rynek. W przeddzień wizyty, strona polska...

Bułgaria zwiększyła wysiłki w tej sprawie kilka dni po publikacji najnowszych analiz, pokazujących drastyczne różnice w jakości i cenach artykułów żywnościowych sprzedawanych w identycznych opakowaniach w tym kraju i kilku państwach Europy Zachodniej.

Według analiz chodzi nie tylko o niższą jakość sprzedawanej w Bułgarii żywności, m.in. soków naturalnych i czekolady, lecz także o zawartość szkodliwych produktów, np. oleju palmowego w odżywkach dla dzieci, które oprócz tego okazały się o 40 proc. droższe niż w Niemczech.

- Czy to nie jest oburzające? Kto był tym mądralą w Europie, który badał upodobania bułgarskiego niemowlęcia i uznał, że lubi olej palmowy? Doprowadziliście do sytuacji, w której 100 mln osób (z Europy Środkowo-Wschodniej - PAP) czuje się jak jaskiniowcy (...). Nasz naród jest już chory - powiedział premier Borisow, zwracając się do producentów i przedstawicieli dużych sieci handlowych.

produkcja żywności, trendy żywnościowe, wegetarianie, weganie, marki spożywcze, Renata Dutkiewicz

Na stołach coraz bardziej zielono. To szansa dla producentów żywności

Co 10. produkt wprowadzany na europejski rynek jest już oznaczony jako wegetariański. Eksperci uważają, że trendy żywieniowe - wegetariański, wegański i fleksitariański - mogą wykorzystać producenci żywności. Tak wynika z najnowszego raportu...

- Wydajemy 5 mld lewów (2,5 mld euro - PAP) na ochronę zdrowia. Jak można dawać niemowlętom gorszą żywność? Żywność u nas jest szkodliwa i do tego droższa. Czy to normalne, by dzisiaj, jak w czasach komunizmu, (trzeba było) szukać znajomości, by móc zapewnić dzieciom normalną żywność? - kontynuował.

Szef rządu podkreślił, że zarządził, by na unijnym szczycie poświęconym integracji krajów Bałkanów Zachodnich 16-17 maja w Sofii unijnym przywódcom podawano żywność z bułgarskich sklepów. - Zobaczymy, jak ocenią to ich służby bezpieczeństwa - powiedział.

Komisarz Jourova podkreśliła, że nie powinny istnieć dwie kategorie konsumentów, a istnienie odmiennych produktów w takim samym opakowaniu jest sprzeczne z prawem. - Komisja Europejska opracowała projekt ustawodawczy gwarantujący jednakowe prawa wszystkim konsumentom w UE. Dialog z producentami zaczyna się 2 maja i do końca roku porozumienie powinno być faktem - oświadczyła.

środki ochrony roślin, bezpieczna żywność, płody rolne, pozostałości środków ochrony roślin, ochrona roślin

Stop przekraczaniu norm pozostałości środków ochrony roślin w żywności

Ochrona roślin jest istotnym elementem produkcji roślinnej. Niestety, ta chemiczna często niesie ze sobą ryzyko dla bezpieczeństwa człowieka oraz środowiska. Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od...

Zapowiedziała również sankcje wobec producentów, którzy nie wyrównają standardów. Według niej pierwszy krok został już wykonany, gdyż wszyscy uznali, że podwójne standardy są faktem.

Kolejnym ma być ujednolicenie pobierania próbek i testowania żywności w UE, aby producenci i handlowcy mogli się zapoznać z tymi procedurami i nie mogli przeciw nim protestować.

Następnie sprawdzona ma być jakość produktów innych niż żywnościowe.

Odmienna jest również jakość proszków do prania i innych środków czystości produkowanych przez te same firmy na wschodzie i zachodzie Europy.

- Problem produktów żywnościowych odmiennej jakości dotyczy ponad 100 mln osób i powinien być rozwiązany - podkreśliła z kolei Manołowa, przyznając, że będzie to niezwykle trudne, bo sprawa dotyczy interesów gospodarczych potężnych międzynarodowych koncernów, które już zgłaszają swój sprzeciw.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu