Rosną koszty produkcji wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-01-2015,8:15 Aktualizacja: 16-01-2015,13:58
A A A
W październiku i listopadzie 2014 roku koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o jedną trzecią. To efekt deprecjacji rubla. 
 
Zdaniem analityków wzrost kosztów wytwarzania nie wpłynie znacząco na detaliczne ceny mięsa, które już teraz są bardzo wysokie - informuje Fammu/Fapa. Według prognoz grupy Cherkizowo w 2015 r. stawki za wieprzowinę w Rosji mogą jednak wzrosnąć o 10-15 proc. 
 
Deprecjacja rubla spowodowała jednocześnie spadek cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku światowym. A to prawdopodobnie sprawi, że wzrośnie eksport wieprzowiny i drobiu - przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.
Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu