Producenci oliwy stracili miliardy z powodu pandemii koronawirusa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Sylwia Wysocka PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-07-2020,8:00 Aktualizacja: 03-07-2020,10:50
A A A

Straty w wysokości 2 mld euro ponieśli z powodu pandemii koronawirusa i związanej z nią kwarantanny producenci oliwy we Włoszech.

Oliwy nie kupowały lokale gastronomiczne i ośrodki agroturystyczne, zamówienia spadły drastycznie w czasie wielotygodniowego zamknięcia kraju i restrykcji - podkreślił rolniczy związek Coldiretti. Odnotowano też poważne problemy z eksportem w czasie kryzysu epidemicznego.

susza, koronawirus, minikowo, krajowe dni pola

Ardanowski: może koronawirus nauczy Europę szacunku dla rolnictwa

Może koronawirus nauczy Europę szacunku dla rolnictwa - powiedział w sobotę PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Dodał, że pozrywane łańcuchy dostaw uświadomiły wielu osobom konieczność dbania o bezpieczeństwo żywnościowe na miejscu, a...

Skutki dla branży, liczącej 400 tysięcy firm i gospodarstw rolnych, są katastrofalne - stwierdzono w analizie przedstawionej podczas zjazdu włoskiego stowarzyszenia producentów oliwy, Unaprol.

Sytuację pogarsza spadek o 44 procent cen, jakie płaci się producentom produktu Made in Italy. Są one najniższe od sześciu lat.

Związek rolników wyjaśnił, że przyczyną tego jest nadmiar na rynku światowym zapasów m.in. hiszpańskiej oliwy, często sprzedawanej też jako włoska, a także brak przejrzystych informacji na temat pochodzenia towaru, mimo obowiązku specjalnych etykietek.

Włoscy rolnicy odnotowali, że na butelkach importowanej oliwy bardzo trudno czasem dostrzec napis, że jest to mieszanka oliwy z krajów Unii albo spoza UE.

Prezes organizacji producentów zaapelował o wsparcie w postaci inwestycji państwowych i prywatnych, by ożywić eksport włoskiej oliwy, uważanej - jak przypomniano - za jeden symboli diety śródziemnomorskiej.
 

Poleć
Udostępnij
9. Europejski Kongres Menadżerów Agrobiznesu