Hiszpania coraz ważniejszym graczem na rynku wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
08-09-2016,10:10 Aktualizacja: 08-09-2016,11:12
A A A

W pierwszym półroczu br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii wzrósł w skali roku o 29 proc. do 752 tys. ton. To przede wszystkim efekt trzykrotnego zwiększenia sprzedaży do Chin, gdzie trafia już 20 proc. wywozu.  

Grudniowy spis pogłowia wykazał, że w Hiszpanii zwiększyła się liczebność trzody chlewnej, zatem wysokie zapotrzebowanie ze strony Chin jest szansą na upłynnienie nadwyżek mięsa. Więcej niż przed rokiem wieprzowiny wysłano także do innych krajów azjatyckich, m.in. do Japonii i Korei Południowej - informuje FAMMU/FAPA.  

hiszpania, tuczniki, eksport, ceny żywca

Produkcja trzody chlewnej. Hiszpania zdetronizuje Danię?

Producenci trzody chlewnej w Hiszpanii wykorzystują sprzyjające warunki tj. głównie niższe koszty produkcji i stają się powoli europejskimi liderami w swojej branży - informuje TVP 1. Kraj ten przewodzi już na liście unijnych...

Chińskie władze wydały niedawno zezwolenia na import wieprzowiny z pięciu nowych hiszpańskich zakładów produkcyjnych i obecnie aż 26 firm (najwięcej w Europie) posiada zezwolenia do eksportu do Państwa Środka. W najbliższym czasie na listę mają trafić kolejne zakłady.

Hiszpania zwiększyła również o 7 proc. dostawy wieprzowiny do państw UE - przede wszystkim do Włoch i Polski. Największym unijnym odbiorcą hiszpańskiej wieprzowiny pozostaje Francja, jednak dostawy w tym kierunku zmalały o 13 proc. Mniej produktów sprowadziła też od swojego sąsiada Portugalia.

Wartość wysyłek hiszpańskiej wieprzowiny od stycznia do czerwca wyniosła 1,515 mln euro i była o 18 proc. wyższa niż przed rokiem. Wzrosły zwłaszcza wpływy ze sprzedaży na rynek chiński, gdzie ceny w pierwszej połowie roku były rekordowo wysokie. Na unijnym rynku wartość eksportu spadła przez rok o 3 proc. w skali roku. Zaważyły na tym niskie ceny w pierwszym kwartale.

Poleć
Udostępnij
Skomentuj